Nederland krijgt geen losgeld terug voor Arjan Erkel

DEN HAAG - Artsen zonder Grenzen hoeft de Nederlandse staat geen geld terug te betalen dat was gebruikt om in 2004 Arjan Erkel vrij te krijgen.Nederland moet wel de internationale hulporganisatie ruim 45.000 euro teruggeven. Een Zwitserse rechtbank heeft dat donderdag bepaald in een zaak tussen Nederland en het Zwitserse kantoor van Artsen zonder Grenzen in Genève.

In totaal was 1 miljoen euro losgeld betaald om de voormalige Nederlandse AZG-medewerker, die was ontvoerd in Dagestan, vrij te krijgen. Buitenlandse Zaken betaalde daarvan 770.000 euro en AZG 230.000 euro. Beide eisten dat vervolgens van elkaar terug. Nederland zei het geld te hebben voorgeschoten, maar de hulporganisatie sprak dat tegen. AZG krijgt wel een vijfde deel terug van Nederland. De argumentatie daarvoor is nog niet vrijgegeven.

AZG is opgelucht over de uitspraak, meldt een woordvoerder in Genève, omdat de verantwoordelijkheid voor de onderhandelingen en het losgeld bij Nederland is gelegd. De hulporganisatie voelde zich door Nederland in diskrediet gebracht. Tegelijk spijt het AZG dat nu jurisprudentie is ontstaan. Dat kan gevolgen hebben voor soortgelijke situaties in de toekomst. Welke gevolgen dat zijn, is afhankelijk van de argumentatie van de rechter.

Erkel kwam uiteindelijk op 11 april 2004 vrij na 607 dagen gevangenschap, na bemiddeling door onder anderen Russisch KGB-veteranen. Erkel trad nog op als getuige in de rechtszaak tegen zijn vroegere werkgever. Hij noemde het destijds ''wrang'' dat zijn werkgever niet wilde betalen voor zijn vrijlating en er in het conflict met Buitenlandse Zaken ''zo'n heisa'' van maakte.

Het kabinet betreurt de uitspraak en blijft vinden dat het om terugbetaling van een voorschot gaat. Ook handhaaft de regering het standpunt dat niet met ontvoerders wordt onderhandeld en dat nimmer losgeld wordt betaald.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zal de uitspraak bestuderen en zich beraden op hoger beroep. Het departement zal vooral kijken naar de gevolgen die deze uitspraak kan hebben voor de Nederlandse dienstverlening en bemiddeling bij eventuele soortgelijke zaken in de toekomst. Ook kijkt Buitenlandse Zaken nader naar de toepassing van de uitspraak, die op Zwitsers recht is gebaseerd.

Arjan Erkel liet donderdagmiddag weten niets met de zaak van doen te hebben. ''Ik ben nog altijd dankbaar dat minister Bot geld beschikbaar heeft gemaakt om mij te helpen. Maar beide partijen moeten nu zelf kijken hoe ze de zaak afwikkelen.'' (ANP)

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden