'Nederland kon niets doen tegen Greenpeace'

Nederland kon helemaal niets doen tegen de actie van Greenpeace in de Russische poolzee. Tussen het protest van de milieuorganisatie en het Russische ingrijpen zat maar een dag. Dat maakte het 'onmogelijk voor de regering van het Koninkrijk der Nederlanden om gepaste maatregelen te nemen', schrijft Nederland in een antwoord op aanvullende vragen van het Internationaal Zeerechttribunaal. De antwoorden zijn maandag naar buiten gebracht.

De Arctic Sunrise in de haven van Moermansk. Beeld ap
De Arctic Sunrise in de haven van Moermansk.Beeld ap

Greenpeace demonstreerde op 18 september bij een Russisch boorplatform. Dat gebeurde vanaf het schip Arctic Sunrise, dat onder Nederlandse vlag vaart. Rusland stelde Nederland dezelfde dag op de hoogte van het protest.

De Inspectie Leefomgeving en Transport deed vervolgens onderzoek en concludeerde dat activisten met rubberbootjes in een verboden zone rond het boorplatform zijn geweest. Daarbij zouden ze de veiligheid van schepen en het platform niet in gevaar hebben gebracht. Nederland zegt dat het 'bereid is op te treden' als Greenpeace de regels heeft overtreden, maar dat het daar niet de tijd voor had.

Vrijheid van demonstratie
Nederland schrijft verder dat Greenpeace gebruikmaakte van 'de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van demonstratie en de vrijheid van vreedzaam protest'.

De Russische kustwacht overmeesterde de Arctic Sunrise een dag na het protest. Daarbij werden de 30 opvarenden opgepakt. Ze zijn aangeklaagd en zitten vast. Ze kunnen lange celstraffen krijgen.

Nederland wil dat Rusland het schip en de bemanning voorlopig vrijlaat en is daarom naar het Zeerechttribunaal in Hamburg gestapt. De rechters daar luisterden vorige week naar het Nederlandse betoog. Rond de zitting stelden de rechters nog enkele aanvullende vragen. Het tribunaal doet vermoedelijk nog deze maand uitspraak.

Het protest van de Arctic Sunrise en het ingrijpen ertegen leidden tot spanningen tussen Nederland en Rusland. Moskou legt de schuld daarvoor bij Nederland, dat niets zou hebben gedaan 'toen duidelijk was dat het schip de Russische economische zone binnenvoer om bewust illegale acties uit te voeren'.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden