'Nederland is te streng bij gezinshereniging'

Nederland is te streng bij gezinshereniging. Zo gaat de inkomenseis verder dan de EU-richtlijn, concludeert het college voor de Rechten van de Mens. 'Er zijn voorbeelden van iemand die 20 euro te weinig verdient.' Arne Doornebal (30) uit Amsterdam verdiende zelfs 6 euro te weinig om vrouw en kinderen uit Oeganda te laten overkomen.

Arne Doornebal met echtgenote Juliet en hun kinderen Maureen en Joe.Beeld Privéfoto

De inkomensnorm is in de wet Modern Migratiebeleid opgenomen als richtbedrag maar geldt in de praktijk als een harde grens, constateert het College voor de Rechten van de Mens. Het onderzocht dossiers van de Immigratie & Naturalisatie Dienst (IND) en bekeek hoe er met aanvragen tot gezinshereniging werd omgegaan.

Minimumloon
'Het gezinslid dat in Nederland woont, moet het minimumloon verdienen maar er zijn voorbeelden dat iemand slechts 20 euro te weinig verdient waardoor gezinshereniging niet mogelijk is. Individuele levensbehoeften van het gezin neemt de IND niet mee in zijn afweging.
Terwijl alle omstandigheden van het gezin daarbij betrokken moeten worden,' zo zegt ze in haar onderzoeksrapport.

Freelancejournalist Arne Doornebal ervoer aan den lijve de gevolgen van het te strenge beleid van de Nederlandse overheid bij gezinshereniging. Na 6,5 jaar als correspondent in Afrika te hebben gewerkt, keerde hij begin dit jaar terug naar Nederland. Zijn vrouw Juliet en kinderen Maureen (4) en Joe (1) moest de Fries noodgedwongen achterlaten omdat hij geen vast- of jaarcontract had maar werkte als freelancer bij een nieuwszender.

'6 euro en 8 cent te weinig'
'Ik voldeed bijna tweemaal aan de inkomenseis van 1286,81 netto per maand doordat ik naast mijn 3 dagencontract extra dagen werkte en ook weekendklussen uitvoerde maar door de starre regels werd alleen het salaris meegerekend dat in het contract stond. Daardoor verdiende ik 6 euro en 8 cent te weinig voor gezinshereniging,' zegt Doornebal.

Dankzij zijn werkgever, die hem een 4 dagencontract gaf, voldoet de freelanceredacteur inmiddels wel aan de inkomenseis waardoor hij twee weken geleden werd herenigd met zijn vrouw en kinderen.

Toch is Doornebal dolblij dat het college voor de Rechten van de Mens de overheid nu op de vingers tikt. 'Dit is een enorme opluchting voor mensen in situaties vergelijkbaar met die van mij. Gezinshereniging is een recht dat Nederland stelselmatig schendt. Mijn gezin is daar ook acht maanden lang de dupe van geweest.'

Inburgeringsexamen
Ook het inburgeringsexamen dat het gezinslid voor de komst naar Nederland moet halen, is volgens het Mensenrechtencollege in de praktijk een harde eis terwijl dit een inspanningsverplichting hoort te zijn. 'Gezinsleden worden onnodig langdurig gescheiden. Nederland gaat hiermee verder dan het Europese recht toestaat.'

Volgens de nationale 'mensenrechtenwaakhond' kan de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie voor schrijnende gevallen altijd een uitzondering maken maar wordt een beroep op 'bijzondere omstandigheden' bijna nooit toegekend.

Fred Teeven
Het college voor de Rechten voor de Mens roept staatssecretaris Teeven dan ook op zijn uitvoeringsdienst IND beter te instrueren zodat de beoordeling van aanvragen voor gezinshereniging in lijn is met de EU-richtlijn. 'De overheid moet het verlenen van toestemming voor gezinshereniging als uitgangspunt nemen. Dat vraagt om een actieve, welwillende houding,' aldus het College.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden