Nederland is Europees kampioen drugshandel

Innovatie en handelsgeest zorgen ervoor dat de Nederlandse drugshandel bloeit, blijkt uit een rapport van de EU.

null Beeld anp
Beeld anp

Jan-Peter Balkenende noemde het 'de VOC-mentaliteit', volgens premier Mark Rutte 'draait het in de economie om creativiteit, om ambitie. Om slim gebruik van moderne techniek. En om een internationale blik.'

Zowel Balkenende als Rutte kan tevreden zijn: in één sector is goed naar beide premiers geluisterd en Nederland is er bijna marktleider: de internationale drugshandel.

Wie het deze week verschenen EU-rapport over de Europese drugsmarkt leest, zou kunnen denken dat Nederland een soort narcostaat is, een polderversie van Mexico en Colombia ineen. Niet alleen is Nederland namelijk de grootste drugsproducent van Europa, het is ook het belangrijkste overslagpunt voor de mondiale handel in cannabis, cocaïne en heroïne.

Intussen ziet Nederland zich volgens het rapport wel geconfronteerd met 'internationaal en langdurig systemisch geweld' dat samengaat met de drugshandel.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding.)

null Beeld Jorris Verboon
Beeld Jorris Verboon

24 miljard euro

De belangen zijn dan ook groot: jaarlijks besteden Europeanen 24 miljard euro aan illegale drugs. Een flink deel van dat geld vloeit naar Nederland. De financiële crisis heeft blijkbaar nauwelijks gevolgen gehad voor de handel in verdovende middelen.

Vanuit Nederland wordt wiet geëxporteerd naar elke uithoek van de wereld. Naar schatting de helft van alle cocaïne in Europa komt binnen via de haven van Rotterdam, waar jaarlijks elf miljoen containers arriveren, waarvan er slechts vijftigduizend worden gecontroleerd.

Coke die zijn weg vindt naar Rusland, Azië, het Midden-Oosten en Australië wordt herverdeeld in Nederland. Marokkaanse en Afghaanse hasj verspreidt zich via Nederland over Europa. Aanvoerlijnen van heroïne uit het Oosten vertakken zich in Nederland naar de rest van het continent.

Synthetische drugs
Maar niet alleen de Hollandse handelsgeest maakt criminele organisaties hier tot multinationals. De nijverheid van met name Brabanders en Limburgers vormt de absolute melkkoe van de Nederlandse drugsindustrie: synthetische drugs. Verreweg de meeste xtc die in Europa én de VS wordt geslikt, komt uit drugslaboratoria in vooral Zuid-Nederland.

Europa is nagenoeg zelfvoorzienend als het gaat om xtc en mdma. Die overvloed aan partydrugs heeft ook zijn effect op de binnenlandse markt: in elk Europees land melden xtc-gebruikers dat zij wel eens problemen hebben om aan drugs te komen, behalve in Nederland.

De Nederlandse drugssector is bovendien goed gediversifieerd: ook de kenniseconomie floreert. Buitenlandse criminelen, tot in India aan toe, vragen hun Nederlandse branchegenoten om advies bij het opzetten van wietkwekerijen en xtc-laboratoria. Die consultancy omschrijft het rapport als 'crime-as-a-service', een totaalpakket aan kennisoverdracht en advies.

Daarnaast komen buitenlandse criminele groepen graag naar Nederland om gebruik te maken van de Nederlandse 'dealmakers', de 'diepgewortelde en groeiende' Nederlandse criminele organisaties die contacten faciliteren tussen bijvoorbeeld Zuid-Amerikaanse drugskartels en Europese groothandelaren.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding.)

undefined

null Beeld Jorris Verboon
Beeld Jorris Verboon

Maffia, gangsters, cocaboeren

Zo zijn er banden met de Italiaanse maffia, Turkse heroïnehandelaren, Engelse gangsters, Colombiaanse cocaboeren, Albanese tussenhandelaren, West-Afrikaanse transporteurs, Marokkaanse hasjboeren, Afghaanse papaverplanters en Australische motorbendes.

Want Nederland is deskundig en innovatief op drugsgebied en dat is het al jaren: 'de belangrijkste innovaties in de cannabisproductie van de afgelopen twintig jaar komen uit Nederland.' Hollandse Xtc-laboratoria worden ook 'steeds professioneler' ingericht. Innovatie is essentieel in elke sector, van dat besef lijken ook de Nederlandse drugscriminelen doordrongen. Ze zoeken naar slim gebruik van nieuwe technieken: ook drugs die via goed verborgen netwerken op internet worden verkocht, komen voor een flink deel uit Nederland.

Zo zet een lange Nederlandse traditie zich onverminderd voort.

undefined

null Beeld Jorris Verboon
Beeld Jorris Verboon
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden