Nederland in wereldtop met politica's

Nederland behoort tot de wereldtop, wat betreft de vele vrouwen in het parlement. Op een ranglijst van 1 januari staat Nederland op de 8e plaats van de 188 landen die zijn onderzocht door de Inter-Parlementaire Unie en de VN-vrouwenorganisatie.

ANP/Redactie
© ThinkStock Beeld
© ThinkStock

Nederland telt 40,7 procent vrouwen onder de Eerste- en Tweede-Kamerleden. Slechts zeven landen in de wereld hebben meer vrouwen. De meesten zijn te vinden in het Afrikaanse Rwanda (56 procent) en het Europese ministaatje Andorra (50 procent). In Rwanda speelt mee dat vele mannen zijn omgekomen door een jarenlange burgeroorlog in de jaren '90.

Tegelijk zijn er zeven landen waar geheel geen vrouwen in de volksvertegenwoordiging zitten. Dat zijn Saudi-Arabië, Qatar, Belize, Micronesië, Nauru, Palau en de Salomonseilanden. Ondanks de revoluties in de Arabische Lente is de Arabische regio de enige waar geen enkel parlement meer dan 30 procent vrouwen telt. Gemiddeld vormden vrouwen 10,7 procent van de parlementsleden in de Arabische landen, evenveel als in het voorgaande jaar.

Impasse doorbreken
Het aantal vrouwen in parlementen in de wereld is zorgelijk laag, oordelen de organisaties in het rapport, dat vrijdag is uitgebracht. Het percentage vrouwen is in 2011 slechts een half procentpunt opgelopen tot 19,5 procent van alle parlementsleden. 'Sterkere politieke wil en specifieke maatregelen zijn nodig om de impasse te doorbreken', zei de organisatie, die is gevestigd in het kantoor van de Verenigde Naties in Genève.

Het probleem is volgens hen simpelweg dat er niet genoeg vrouwen kandidaat zijn om parlementslid te worden. Vrouwen kampen met geldgebrek voor hun campagnes en worden afgeschrikt door het strijdlustige karakter van politieke partijen. Wat betreft ministersposten voor vrouwen staat Nederland ook in de subtop van de wereld. Nederland is te vinden op een gedeelde 14e plaats met Colombia en Duitsland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden