Nederland helpt KLM, dus KLM’ers doen wat terug

Een purser die middelbare scholieren helpt met leren en een piloot die boodschappen doet voor een bejaarde vrouw. KLM-personeel dat noodgedwongen thuiszit, springt massaal bij. ‘Nu Nederland alles uit de kast haalt om KLM te helpen, kunnen KLM’ers misschien wat voor Nederland terug doen.’

Vliegtuigen van KLM staan geparkeerd op de Aalsmeerbaan van Schiphol tot het reguliere vliegverkeer wordt hervat.  Beeld ANP
Vliegtuigen van KLM staan geparkeerd op de Aalsmeerbaan van Schiphol tot het reguliere vliegverkeer wordt hervat.Beeld ANP

“We zijn niet zulke thuiszitters, we willen graag wat doen,” zegt purser Pien Metz. Normaliter geeft ze leiding aan cabinemedewerkers op KLM-vluchten. Maar nu vliegtuigen grotendeels stilstaan, regelt ze werk en mensen voor Blauw Helpt, de ad hoc vrijwilligerscentrale die ze met vijf collega’s heeft opgezet.

Blauw Helpt is gestart door een van onze vliegers van KLM Cityhopper,” zegt Metz. “In een week of twee hebben zich al duizend KLM’ers gemeld. Dat zijn niet alleen piloten en cabinepersoneel, maar mensen uit het hele bedrijf. Van cateraars en techneuten, tot vliegers en kantoorpersoneel.”

De eerste opdrachten worden inmiddels uitgevoerd. “Het begon met kleine dingetjes, zoals een oud dametje dat geen boodschappen durft te doen. Een piloot gaat nu een keer per week voor haar naar de supermarkt. Of iemand van de technische dienst die computerles geeft aan een oude mevrouw die wil leren facetimen. We laten honden uit, sturen kaartjes en doen klusjes.”

Scholieren

Het gaat inmiddels ook verder dan persoonlijke hulp. “Ik ben benaderd door een middelbare school in Utrecht. Al die leerlingen zitten thuis. Dat valt sommigen moeilijk, met name kinderen die al op achterstand staan. Nu dit langer gaat duren, kunnen ze nog meer achterstand oplopen. We koppelen ze aan KLM’ers die een paar keer per week met hen videobellen. Gewoon om te praten, te helpen met de planning en ze een hart onder de riem te steken.”

“Op een school in Oosterbeek, waar kinderen van ouders met cruciale banen worden opgevangen, valt KLM-personeel in omdat er een tekort is aan leraren door ziekteverzuim,” zegt Metz. “En ik kijk nu hoe we een GGZ-instelling uit Noord-Holland, die in de knel komt met het serveren van maaltijden en drankjes aan bewoners, kunnen helpen. Daar gaan mensen van KLM Catering bijspringen, zodat de verzorgers zich kunnen concentreren op hun zorgtaken. En we gaan meehelpen in een opvang voor mensen met sociale problemen, omdat het eigen personeel het niet redt. Zo proberen we iedereen te helpen, vanuit expertise die we meenemen vanuit ons gewone werk. Nu Nederland alles uit de kast haalt om KLM te helpen, kunnen KLM’ers misschien wat voor Nederland terugdoen.”

Voedselbank

Verzoeken komen nu nog vooral binnen via KLM-personeel. “Maar we krijgen ook al aanmeldingen van buiten. Via het Rode Kruis kwam de vraag of we een voedselbank kunnen helpen met de distributie van pakketten.” Er zijn grenzen aan de hulp: “Wij zijn niet gediplomeerd voor zorgtaken of directe hulp aan patiënten. Maar we kunnen wel met mensen die alleen thuis zitten een praatje maken, zodat de thuiszorg meer tijd heeft voor de hulp. Of in zorginstellingen koffie zetten, zodat het personeel meer tijd heeft voor belangrijke taken.”

“We merken nu dat er meer aanvragen komen. We proberen ze allemaal te honoreren. Het is alleen niet de bedoeling om werk te doen dat normaal betaald is.” Ook melden zich nog steeds KLM’ers aan. “Zolang het met hun vaste werk kan, is iedereen welkom. Het bedrijf vindt dit een mooi initiatief. Er zijn gelukkig nog heel veel mensen aan het werk. Die moeten dat vooral ook blijven doen zodat we na deze coronacrisis straks weer aan het werk kunnen.”

Repatriëringsvlucht

Metz moet het werk voor Blauw Helpt zelf even een paar dagen staken. Ze vliegt momenteel als purser mee met een repatriëringsvlucht naar Bali, om daar gestrande vakantiegangers op te halen. “Met een leeg vliegtuig heen en met hopelijk dolblije mensen vol terug op vrijdag. Het blijft bizar dat het zo moet, maar het is fijn dat we ook op deze manier iets terug kunnen doen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden