'Nederland had sleutelrol in arrestatie Hadzic'

De druk van de Europese Unie op Servië om samen te werken met het Joegoslavië-Tribunaal heeft een sleutelrol gespeeld bij de arrestatie van de laatste voortvluchtige verdachte, Goran Hadzic. Nederland heeft 'bijzonder sterke steun' verleend bij het volhouden met die druk op de regering in Belgrado.

ANP/ Redactie
Serge Brammertz. Beeld REUTERS
Serge Brammertz.Beeld REUTERS

Dit heeft de hoofdaanklager van het VN-hof in Den Haag, Serge Brammertz, vandaag gezegd tegen het ANP. De Belg is blij dat hij zich nu na de laatste arrestatie kan concentreren op de lopende processen. Een zeer belangrijk deel van de werktijd van Brammertz en van zijn voorgangster Carla Del Ponte ging zitten in het alsmaar herhalen van de eis dat voortvluchtige verdachten, zoals Karadzic en Mladic, gearresteerd moesten worden.

Brammertz denkt niet dat het tribunaal door de arrestatie van Hadzic eerder kan sluiten dan tot nu toe gepland, omdat de processen tegen kopstukken Karadzic en Mladic naar verwachting langer gaan duren.

Simpele zaak

De zaak tegen Hadzic is relatief simpel, vergeleken met de complexe rechtszaken tegen oud-president Radovan Karadzic van Republika Srpska en zijn voormalige legerleider, generaal Ratko Mladic, aldus Brammertz.
De hoofdaanklager denkt dat het proces tegen Karadzic in 2013 kan worden afgerond en het hoger beroep in 2015. Dat ligt niet alleen aan de aanklagers, maar 'het is ook zeer de vraag hoe de verdediging is georganiseerd'. Daarom doet hij ook geen voorspelling in de zaak tegen Mladic, waar pas zojuist een advocaat is benoemd om de verdediging te leiden.

Het tribunaal, dat jaarlijks meer dan 150 miljoen dollar (105 miljoen euro) kost, staat al jaren onder druk van de VN-Veiligheidsraad om zijn werk af te ronden. Landen als Rusland en China vinden het tribunaal te duur.

Alleen de belangrijkste verdachten zijn in Den Haag aangeklaagd; minder belangrijke oorlogsmisdadigers moeten in de landen van ex-Joegoslavië zelf worden berecht. Alleen al in Bosnië moet onderzoek worden gedaan naar duizenden verdachten, aldus Brammertz.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden