Nederland faalt op WK

Susan Kuijken viel halverwege de 1500 meter ver terug. Foto ANP Beeld
Susan Kuijken viel halverwege de 1500 meter ver terug. Foto ANP

BERLIJN - Patrick van Luijk, Erik Cadée, Susan Kuijken en Adrienne Herzog zijn gisteren al na één competitieronde uitgeschakeld op de WK atletiek in Duitsland. Voor het viertal was het hoge niveau van de wedstrijden in het discuswerpen en op de 200 en 1500 meter duidelijk te hoog gegrepen.

Goed zijn in Nederland betekent nog niet kansen hebben op mondiaal niveau, was de harde les. Alleen Patrick van Luijk mag nog een keer aan de bak. Zijn herkansing is vrijdag bij de 4 x 100 meter estafette.

Hun verklaring voor het falen? ''Ik was in vorm, maar niet in topvorm,'' aldus discuswerper Cadée. ''Ik moet eens gaan nadenken over mijn voorbereiding,'' meende 200-metersprinter Patrick van Luijk. ''Mijn seizoen was misschien een beetje te lang,'' voerde Susan Kuijken aan. ''In de laatste vijftig meter verzuurde ik helemaal,'' zei 1500-meterloopster Adrienne Herzog.

De overeenkomst is dat het viertal heeft moeten pieken om de strenge WK-limiet te halen en dat de Nederlandse atleten daarna die vorm niet hebben kunnen vasthouden.

Van Luijk (24) liep op 6 juni in Genève een tijd van 20,52 seconden, driehonderdsten onder de Nederlandse WK-eis. Gisteren kwam hij in zijn serie als vierde over de meet. De eerste drie gingen door. Hij had nog een kans om als één van de snelste verliezers toegelaten te worden tot de kwartfinale, maar zijn 21,05 seconden voldeed bij lange na niet.

''Shit happens,'' hield hij zich groot. Bij de EK-indoor in Turijn werd de Rotterdammer ook al na één ochtendronde kansloos uitgeschakeld. ''Ik heb dit voorjaar hard genoeg gelopen om hier de halve finales te halen. Ik schaam me voor mijn tijd. Ik ben fysiek en mentaal in topvorm. Waarom het er dan niet uitkomt? Daar moet ik nu maar eens goed over gaan nadenken. Ik heb gelukkig nog de 4 x 100 meter. En ik moet alle frustratie omzetten in extra kracht om met de estafetteploeg een topprestatie te leveren.''

Erik Cadée vestigde op 28 april een persoonlijk record van 65,61 meter met de discus tijdens een trainingskamp in het Amerikaanse Chula Vista. Die vorm heeft hij nooit meer teruggevonden. In Berlijn wierp de atleet uit Den Bosch drie keer, de enige geldige worp was 60,64 meter. ''Ik ben in een vorm om 63 meter te gooien,'' zei hij sip. ''Daarmee had ik de finale zeker gehaald, maar het kwam er niet uit. Dit was gewoon slecht. Mijn tweede worp was netjes, maar daar heb je niets aan. Je moet hier ver werpen.''

Voor Susan Kuijken ging de 1500 meter goed tot ongeveer 700 meter voor de streep. Daarna werd de Nijmeegse Amerikaanse ver teruggeworpen: twaalfde in haar serie. Ondanks de matige 4.18,10 minuten was Kuijken, die zich met een persoonlijk record van 4,05.86 op 27 juni kwalificeerde, niet wanhopig. ''Ik ben niet tevreden, maar tot die 800 meter heb ik alles wat ik moest doen, goed gedaan. Toen was het op. Ik heb op de universiteit in Amerika een volledig seizoen gedraaid, moest me daarnaast voor deze WK kwalificeren en hier ook nog eens lopen. Gelukkig dat ik in december afstudeer. Daarna kan ik me volledig op het hardlopen richten.''

Adrienne Herzog, die sinds begin dit jaar in Spanje traint, kon partij geven tot ongeveer honderd meter van de finish. Maar ook zij verloor veel terrein en werd negende in haar serie van de 1500 meter. De Apeldoornse bleef iets dichter bij haar persoonlijk record (4.06,07 minuten) dan Kuijken. In haar race kwam ze tot een tijd van 4.10,10. Ze werd in de laatste vijftig meter door drie atletes voorbijgestoken. Herzog miste de halve finale op 0,4 seconde. ''Positief is dat ik competitief ben geweest. Ik vind dat ik het goed heb gedaan op mijn eerste WK.'' (WILKO VOORDOUW)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden