Nederland en Suriname willen criminaliteit aanpakken

PARAMARIBO - Nederland wil intensiever samenwerken met Suriname in de strijd tegen criminaliteit. ''We zullen de samenwerking vastberaden aanpakken om de goede banden tussen Nederland en Suriname niet te laten verpesten.

Dat zei minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie maandag in Paramaribo bij de opening van werkbesprekingen met zijn Surinaamse collega Chandrikapersad Santokhi. ''Met fermheid en beslistheid zullen we optreden tegen criminelen.

Hirsch Ballin denkt bij een intensievere samenwerking tussen beide landen onder meer aan expertise voor de opleiding van rechters en het opstellen van wetten en aan veiligheid. Een gemeenschappelijke verklaring wordt dinsdag verwacht, na afsluiting van het werkoverleg.

Minister Santokhi ervaart de samenwerking die Suriname en Nederland sinds de jaren negentig hanteren als zeer vruchtbaar. ''Er zijn veel concrete resultaten en er is wederzijds vertrouwen en respect.'' Volgens Santokhi zal een verdere aanpak van grensoverschrijdende criminaliteit vastberaden geschieden.

Hirsch Ballin zei dat hij maandag ook zijn bewondering zal overbrengen aan president Ronald Venetiaan voor het vele goede werk dat in Suriname gedaan is op het gebied van de beleving van de rechtsstaat, veiligheid, rechtsbescherming en effectieve rechtshandhaving.

Minister Hirsch Ballin heeft zondag na een pontificale mis ter gelegenheid van de viering van vijftig jaar Bisdom Paramaribo al de hartelijke groeten van premier Jan Peter Balkenende aan de Surinaamse president overgebracht. De bespreking van kwesties op het gebied van justitie en politie is in mei deels voorbereid, toen Balkenende en minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken in Suriname waren. (ANP)

Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie (L) volgt de processie van misdienaaren, priesters en bisschoppen in de Anthony Nesty Sporthal op zondag 24 augustus 2008 in Paramaribo. ANP/Edward Troon Beeld
Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie (L) volgt de processie van misdienaaren, priesters en bisschoppen in de Anthony Nesty Sporthal op zondag 24 augustus 2008 in Paramaribo. ANP/Edward Troon
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden