Update

Nederland en België bereiken akkoord over internationale trein

Nederland en België hebben maandag na 11 jaar gesteggel hun ruzie over een internationale spoorverbinding opgelost. Staatssecretaris Wilma Mansveld (Spoor) heeft afspraken gemaakt met de Belgische vervoerder NMBS en de NS om voortaan tussen Breda en Antwerpen een hogesnelheidstrein te laten rijden.

Beeld ANP XTRA

De hsl gaat vanaf 8 april acht keer per dag rijden en zal ook het Belgische station Noorderkempen aandoen. Voor de trein geldt geen reserveringsplicht en geen toeslag.

Sneller dan ooit
Mansveld is blij dat er nu een oplossing is. 'Na alle pogingen die Nederland de afgelopen jaren heeft ondernomen, zijn we eindelijk tot een overeenkomst gekomen.' Bovendien verkort de overeenkomst de reistijd aanzienlijk. 'Treinreizigers zijn straks sneller dan ooit in België'', stelt ze.

Vanuit Amsterdam zijn reizigers met de Fyra voortaan bijna een uur eerder in Brussel dan met de huidige Beneluxtrein het geval is. De reistijd tussen Breda en Antwerpen wordt minder dan een half uur - nu is dat nog 1 uur en 8 minuten.

De afspraken leiden er wel toe dat Den Haag geen directe verbinding meer heeft met Brussel, iets waar de stad recent nog een brandbrief over stuurde naar de Tweede Kamer. In de deal is afgesproken dat passagiers vanuit Den Haag voortaan in Rotterdam makkelijk over kunnen stappen op de Fyra. Daardoor duurt de reis voortaan een halfuur korter (in totaal 1 uur een 44 minuten) dan met de Beneluxtrein.

Stoptrein
De nieuwe dienstregeling van de NS gaat 9 december in. Dan vervalt de Beneluxtrein, maar gaan de nieuwe afspraken over de hsl tussen Breda en Antwerpen nog niet in. Daardoor moeten reizigers uit Noord-Brabant zich 4 maanden behelpen met de stoptrein, of moeten ze omreizen via Rotterdam.

De ruzie ontstond omdat België geen geld over had voor een snelle verbinding tussen Den Haag en Brussel, terwijl die wel met Nederland was overeengekomen. Enkele maanden geleden besloot het ministerie hoog spel te spelen: als Breda niet zou worden aangesloten op het hogesnelheidsnetwerk, mocht ook de Fyra tussen Amsterdam en Brussel niet gaan rijden. Bovendien dreigde Nederland met juridische stappen.

NS verheugd
De Nederlandse Spoorwegen (NS) reageren verheugd op het bericht. 'Met de overeenkomst komt een einde aan jarenlange onderhandelingen tussen Nederland en België. Sinds 2001 zijn vele pogingen gedaan om tot een akkoord te komen over een hogesnelheidsverbinding tussen Breda en Antwerpen. Dit is nu gelukt.'

NS wijst erop dat de Fyra vanaf 8 april ook acht keer per dag tussen Breda en Antwerpen gaat rijden. 'Breda is daarmee een aantrekkelijk overstapstation voor reizigers tussen Zuid-Nederland en België', aldus de spoorvervoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden