Update

Nederland eist teruggave Arctic Sunrise

Nederland heeft woensdag voor het Internationaal Zeerechttribunaal duidelijk gemaakt waarom de Russen het Greenpeace-schip Arctic Sunrise en de bemanning moeten laten gaan. Het schip dat onder Nederlandse vlag vaart en de bemanning zijn ten onrechte vastgezet, zo klonk het.

Het Internationaal Zeerechttribunaal in Hamburg. Beeld anp
Het Internationaal Zeerechttribunaal in Hamburg.Beeld anp

Vrijdag 22 november volgt de uitspraak, maar het is de vraag wat die uithaalt. Rusland liet namelijk verstek gaan tijdens de zitting in Hamburg. Het erkent de autoriteit van het tribunaal niet in de zaak en zal vermoedelijk geen gehoor geven aan de uitspraak, zelfs al valt die de kant van Nederland op.

Volgens Liesbeth Lijnzaad (Buitenlandse Zaken) moesten de rechters zich echter vooral niets aantrekken van de Russische afwezigheid. ,,Dit kan geen obstakel zijn. Het tribunaal moet zelf kijken of het in deze zaak de autoriteit heeft om een uitspraak te doen'', aldus Lijnzaad.

Kan 2 jaar duren
Als het tribunaal zichzelf inderdaad bevoegd vindt, zal het beslissen over voorlopige maatregelen in de kwestie. Als het aan Nederland ligt laat Rusland het schip en de bemanning met een goede uitrusting vertrekken uit Moermansk. Bovendien moet de juridische vervolging van de 30 bemanningsleden worden gestaakt, tot een arbitragezaak in de kwestie is afgerond. Dat kan 2 jaar duren.

Niet houdbaar
De uiteenlopende rechtvaardigingsgronden die de Russen aanvoeren voor de entering van het schip, zijn volgens de Nederlandse delegatie niet houdbaar. Die betoogde dat het enteren van het Greenpeace-schip in september illegaal was volgens internationaal zeerecht en dus alle andere maatregelen daarna ook. Gevreesd wordt ook voor de zeewaardigheid van de oude ijsbreker door achterstallig onderhoud, aldus de Nederlanders.

undefined

De Arctic Sunrise werd op 19 september van dit jaar geënterd door de Russen, toen het bezig was met een protestactie tegen een boorplatform van Gazprom. De bemanning werd opgepakt, en het schip naar de haven van Moermansk gesleept. Daar ligt het schip nog altijd. Ook de bemanning zit nog vast, ondanks herhaaldelijke verzoeken van Nederland om schip en crew te laten gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden