Nederland brengt water, eten en dekens naar yezidi's

Nederland stelt voedsel, water en honderden dekens ter beschikking aan de yezidi's die de bergen in het noorden van Irak zijn ingevlucht uit angst voor de milities van de radicale IS, tot voor kort ISIS. Minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) heeft dat vandaag aan de Tweede Kamer geschreven.

Yezidi's op de vlucht.Beeld REUTERS

Met de spullen worden ook tientallen parachutes meegestuurd, die worden ingezet om het voedsel, water en de dekens te droppen boven het Sinjar-gebergte.

Behoefte
'Het kabinet heeft met verschillende bondgenoten, partners in de regio en NGO's overlegd op welke manier een bijdrage snel en zinvol geleverd kan worden. Gebleken is dat er behoefte is aan parachutes, voedsel, water en dekens. Daarom is besloten een bijdrage te leveren in de vorm van transport van tientallen parachutes, water, voedsel en honderden dekens naar de regio', schrijft Ploumen.

De Australische luchtmacht gaat die droppings uitvoeren. De Nederlandse luchtmacht vliegt de goederen zondag naar de Verenigde Arabische Emiraten waar ze worden overgedragen aan de Australiërs.

'Australië voert deze droppings sinds gisteren uit en heeft tot begin volgende week voldoende goederen voor de droppings. De Nederlandse goederen zullen aanstaande zondag met een Nederlands militair vliegtuig (KDC-10) naar de Verenigde Arabische Emiraten worden vervoerd om daar overgedragen te worden aan de Australische luchtmacht', schrijft Ploumen.

De kosten voor deze actie zullen maximaal 1 miljoen euro bedragen en worden betaald vanuit het noodhulpfonds.

In een toelichting op haar Kamerbrief zegt Ploumen: 'Wie de berichten leest en de beelden ziet, weet dat de situatie ronduit dramatisch is. De mensen kunnen geen kant op. Daarom moet er meer hulp komen.' Minister Jeanine Hennis van Defensie zegt: 'De krijgsmacht staat 24/7 klaar, goed dat we iets kunnen betekenen samen met onze gewaardeerde Australische collega's.'

Instemmend
De regeringspartijen VVD en PvdA reageerden onmiddellijk na het uitkomen van de brief van Ploumen instemmend. De VVD vindt wel dat het kabinet verder moet blijven zoeken naar manieren om bij te dragen aan de bescherming van de yezidi's en andere bevolkingsgroepen tegen de terreur van IS.

VVD-Kamerlid Mark Verheijen: 'ISIS begaat dagelijks ernstige misdaden tegen de menselijkheid en poogt een hele bevolkingsgroep systematisch uit te moorden. Bij deze grove schendingen van de mensenrechten kan de internationale gemeenschap niet aan de zijlijn blijven staan.' Hij vindt de inspanningen van de EU tot nog toe te weinig en te laat.

Het CDA zegt opgelucht te zijn over het besluit. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt: 'Dit is een eerste stap in de goede richting, waar ik blij mee ben. Gezien de urgentie van de situatie verwacht ik wel dat er na deze kleine eerste stap nog meer stappen zullen volgen door Nederland en de EU. Het is wel jammer dat de hulpgoederen pas over een kleine week in het Sinjar-gebergte zullen zijn. Daarnaast is ook behalve in het Sinjar-gebergte elders in Irak dringend hulp nodig voor de slachtoffers van ISIS.'

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma liet weten de noodhulp in de vorm van dekens, voedsel en water 'een stap in de goede richting' te vinden. Maar: 'Ik verwacht wel dat er meer hulp volgt als de situatie in Noord-Irak zo nijpend blijft.'

Een helikopter in het Sinjar-gebergte.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden