'Nederland blijft lid van Benelux'

PVV-Kamerlid Raymond de Roon vindt de Benelux overbodig. Foto ANP Beeld
PVV-Kamerlid Raymond de Roon vindt de Benelux overbodig. Foto ANP

AMSTERDAM - Nederland blijft lid van de Benelux. Minister van buitenlandse zaken Maxime Verhagen (CDA) ziet niets in afschaffing van het samenwerkingsverband tussen Nederland, België en Luxemburg, zoals de PVV heeft bepleit.

Verhagen wees er donderdag tijdens een Kamerdebat op dat binnen de Benelux veel praktische zaken worden geregeld, bijvoorbeeld op het gebied van verkeer en politiesamenwerking. Bovendien is er net een nieuw verdrag over de Benelux gesloten, waardoor de organisatie efficiënter moet gaan werken.

De PVV vindt de Benelux overbodig. Als er zaken geregeld moeten worden, kan Verhagen gewoon zijn Belgische en Luxemburgse collega's bellen, zei PVV-Kamerlid Raymond de Roon. Ook de SP is kritisch over de Benelux. Die is volgens SP-Kamerlid Harry van Bommel overbodig gemaakt door de Europese Unie.

PvdA en CDA zijn veel positiever over de Benelux. Volgens PvdA-Kamerlid Luuk Blom is het een 'krachtig instrument', dat bovendien laat zien dat de drie Benelux-landen een 'heel lange gezamenlijke historie' hebben.

SP en PVV hebben ook bezwaren tegen het Beneluxparlement, een overlegorgaan waarin parlementariërs uit de drie Benelux-landen zitting hebben. Volgens SP en PVV is het een zinloze praatclub. Andere partijen gaat dat te ver, maar een Kamermeerderheid vindt wel dat het Beneluxparlement anders georganiseerd moet worden. Verhagen gaat daarover praten met België en Luxemburg. (AP)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden