Nederland bezorgd over detentie D. in Egypte

Nederland is bezorgd over de slechte omstandigheden waaronder de 25-jarige Nederlander Ahmed D. in Caïro vastzit. Dat heeft de ambassade geschreven in een diplomatieke nota aan het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het Egyptische leger voor de Torah-gevangenis. Beeld epa
Het Egyptische leger voor de Torah-gevangenis.Beeld epa

Dat blijkt uit een brief van het ministerie van Buitenlandse Zaken aan André Seebregts, de advocaat van D. Hij zit sinds half augustus vast op verdenking van terrorisme. Volgens Seebregts is D. eind vorig jaar overgeplaatst naar een cel waar de omstandigheden 'mensonwaardig zijn'. Hij zegt tevreden te zijn dat Nederland de slechte detentieomstandigheden heeft aangekaart.

24 uur per dag in cel van 5 bij 6 meter
D. zou met 32 andere gedetineerden vastzitten in een cel van vijf bij zes meter in de beruchte Torah-gevangenis, waar bijvoorbeeld ook leden van de Moslimbroederschap worden vastgehouden. Hij zou 24 uur op cel moeten blijven en nooit worden gelucht. Ook zou er voor de ruim 30 gevangenen slechts een toilet zijn.

Het ministerie schrijft dat het meest recente bezoek door de ambassadeur en twee consulaire medewerkers begin november plaatsvond. Toen werd uitgebreid gesproken over een medisch onderzoek, dat inmiddels heeft plaatsgevonden. Daaruit zou blijken dat D. gezond is.

'D. nog niet bezocht sinds overplaatsing'
De ambassadeur bezocht D. nog niet sinds de overplaatsing. 'De ambassade heeft D. - ondanks dat er een verzoek tot spoedig bezoek is aangevraagd - nog niet in dit gedeelte van de gevangenis kunnen bezoeken om de situatie waarin hij verkeert, te kunnen beoordelen', staat in de brief.

D. werd in Somalië geboren, maar zijn ouders vluchtten begin jaren '90 naar Nederland, toen zijn grootvader en president Siad Barre de wijk moest nemen voor politieke tegenstanders. Barre was zelf in de jaren '60 door een staatsgreep aan de macht gekomen. D. woonde ook in Groot-Britannië en in Egypte.

D. door Egypte verdacht van lidmaatschap terroristische organisatie
Egypte verdenkt D. van lidmaatschap van een niet nader omschreven terroristische organisatie, het trainen van personen en contacten met terroristen. De verdachte weerspreekt alle beschuldigingen. Seebregts zegt dat in Egypte tegenstanders van het huidige regime zonder grond worden opgepakt en vastgezet. Daarom zou Nederland het proces nauwgezet moeten volgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden