Update

Nederland bevriest alle contacten met Iran

Zahra Bahrami. Foto ANP Beeld
Zahra Bahrami. Foto ANP

DEN HAAG - De ambassadeur van Iran in Den Haag heeft zaterdag aan het eind van de middag tegen minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) de terechtstelling bevestigd van de Nederlands-Iraanse Zahra Bahrami. Rosenthal spreekt van een ''schandaad door een barbaars regime''. Hij is diep geschokt, aldus zijn woordvoerder.

Nederland bevriest per direct alle contacten met Iran

Rosenthal is diep geschokt door het ''afschuwelijke nieuws''. De minister voelt zich overvallen, temeer daar de Iraanse ambassadeur in Den Haag vrijdag nog bevestigde dat het proces nog niet was afgesloten omdat er meer dingen voor nodig waren, zei de woordvoerder van Rosenthal zaterdag. ''Alle rechtsmiddelen waren nog niet uitgeput'', zei de ambassadeur nog.

Het bevriezen van alle contacten met Iran betekent onder meer dat Iraanse diplomaten vooraf schriftelijk toestemming moeten vragen aan het ministerie als zij ambtelijke contacten willen met Nederlandse overheden. Ook is de bewegingsvrijheid van de ambassadeur en zijn staf beperkt.

Reizen naar Iran gevaarlijk

Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontraadt Nederlandse Iraniërs dringend naar Iran te reizen, omdat dat gevaarlijk is. Nederland heeft niet de middelen hen in Iran consulaire bescherming te geven, omdat Teheran de dubbele nationaliteit niet erkent. Voor de Iraanse autoriteiten zijn het alleen Iraniërs.

Rosenthal kaart de kwestie maandag in de EU aan tijdens de raad van ministers van Buitenlandse Zaken, om zo mogelijk te komen tot Europese maatregelen tegen Iran.

Iran Comité: 'Verbreek diplomatieke banden'

Het Nederlandse Iran Comité wil dat Nederland álle diplomatieke banden met Iran verbreekt. Ook wil het comité dat minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) de ophanging van Zahra Bahrami op Europees niveau op de agenda zet.

Dat heeft voorzitter Frank van Dalen zaterdag gemeld in een reactie op de bevestiging van de dood van de Nederlands-Iraanse vrouw. De groep, waartoe onder anderen hoogleraar Henk de Haan, oud-Europarlementariër Floris Wijsenbeek en CIDI-directeur Ronny Naftaniël behoren, probeert de mensenrechtensituatie in Iran onder de aandacht van politiek en bedrijfsleven te brengen.

''Het stadium van bevriezen is gepasseerd'', stelt Van Dalen, VVD-gemeenteraadslid in Amsterdam. ''Het ophangen van Zahra Bahrami is een pure provocatie. Nederland moet hier heel krachtig op reageren.''
(ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden