Necrofilie

THEODOR HOLMAN

Soms lees je berichten die je bezighouden. Ik knipte dit bericht uit: 'In Rusland is een 45-jarige man aangehouden die samenleefde met 26 vrouwenlijken. De man had de stoffelijke overschotten opgegraven op begraafplaatsen. De lijken waren gemummificeerd. De man had de vrouwen, die 15 tot 25 jaar oud waren geworden, vrouwenkleren aangetrokken en opgemaakt als poppen. Hij werd betrapt toen zijn ouders hem thuis in Nizjni Novgorod kwamen opzoeken. De politie deed daarop huiszoeking. In de buurt was het al opgevallen dat de Rus vaak de nacht doorbracht op begraafplaatsen.'

Het deed me denken aan een lied van Hans Dorrestijn: De kerkhofganger. 'Bij een vers gedolven graf/ Werpt hij zijn mantel af/ Hij stoort een dode in haar rust/ Want zie, hij bukt, hij bukt en kust/ Bij de maan haar schaarse licht/Kust hij haar marmerbleek gezicht (...)/ Hij rukt de kleding van de vrouw/Huiverend van genot en kou/ Levende vrouwen zijn hem te heet/ te willig met hun lucht van zweet.'

Misschien is dat wel waar het ook bij de man in Nizjni Novgorod om gaat: 'Levende vrouwen zijn hem te heet.'

Er zijn twee zaken die mij in het bericht bezighouden.

Hoe strafbaar moeten we necrofilie eigenlijk vinden? Wie doet de man kwaad? De familieleden van de dode vermoedelijk. Maar hoe erg is die grafschennis in vergelijking met bijvoorbeeld pedofilie? Of moord? Is het erger dan diefstal van een tv? Maar wie wil er nog een lijk? Je kunt zeggen: blijf van mijn dode dochter af, maar je kunt ook zeggen: al is ze dood, wat fijn dat iemand dan alsnog mijn dochter wil liefhebben.

Ik kom daar niet goed uit, en zou niet goed weten hoe ik zo'n man zou bestraffen.

Ik moet ook die hele tijd denken aan die ouders.

Je gaat nietsvermoedend bij je zoon op bezoek.

'Heb je al een meisje, Blauwbaardski?'

'Ja, moeder.'

En dan ga als moeder even stiekem kijken in de slaapkamer van je zoon, en dan zie je 26 vrouwenlijken in nieuwe kleren en pikante lingerie gestoken.

Kun je als zoon verantwoordelijk worden gehouden voor het trauma dat je dan je ouders toebrengt? Maar zij hebben die zoon gemaakt!

Deze vragen vond ik gisteren belangrijker dan de eurocrisis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden