Neckermann vraagt uitstel van betaling aan

Het Duitse postorderbedrijf Neckermann heeft uitstel van betaling aangevraagd. De investeringsmaatschappij Sun Capital, eigenaar van het bedrijf, ziet er niets in om een geplande reorganisatie te financieren. Dat heeft Neckermann vandaag bekendgemaakt.

Redactie
null Beeld getty
Beeld getty

Neckermann en de vakbonden waren het de afgelopen weken eens geworden over een reorganisatie. Het bedrijf kondigde eerder al aan dat bijna 1400 van de 2500 banen geschrapt zouden worden. Investeerder Sun denkt echter niet dat daarmee de problemen zijn opgelost en besloot de geldkraan dicht te draaien.
'Het management onderzoekt nu alle mogelijkheden om het bedrijf draaiende te houden', aldus Neckermann.

In Nederland heeft het postorderbedrijf vestigingen in Sint Jansteen en Terneuzen. Wat de gevolgen zijn voor de activiteiten in Zeeuws-Vlaanderen kon een woordvoerster nog niet zeggen. 'Er wordt op dit moment een persbericht opgesteld', aldus de zegsvrouw. Een maand geleden werd bekend dat door de reorganisatie circa 150 van de 550 mensen zouden worden ontslagen in Zeeuws-Vlaanderen.

Het Duitse concern had gehoopt het bedrijf weer op de rails te krijgen door de papieren catalogus af te schaffen en helemaal over te gaan op de verkoop via internet. 'De toekomst van postorderbedrijven is op het internet. Wij kunnen daaraan niet voorbijgaan. Te veel van onze middelen gaan nu op aan het papier', zei Neckermann eind april.

Catalogus
De geschiedenis van het bedrijf gaat terug tot 1950. Toen publiceerde Josef Neckermann in Frankfurt zijn eerste catalogus: een blaadje van slechts 12 bladzijden met daarop 133 modeartikelen. Deze kleine onderneming groeide uit tot een van de grootste postorderbedrijven in Europa, met dochterondernemingen in verschillende landen. In 1984 werd Neckermann een volledige dochter van warenhuisconcern Karstadt, dat in 1999 fuseerde met Schickedanz Handelswerte. Sinds 2008 is een meerderheid van de aandelen van Neckermann in handen van de Amerikaanse investeringsmaatschappij Sun Capital Partners.
Het bedrijf ging in 1967 een samenwerking aan met de in 1938 opgerichte Textielcentrale Hulst in Zeeuws-Vlaanderen. Amper een jaar later volgde een volledige overname en was de officiële oprichting van Neckermann Nederland een feit. Eind jaren 70 konden ook de Belgen over de post kleding gaan bestellen bij Neckermann. De Belgische markt van het postorderbedrijf wordt eveneens aangestuurd vanuit het Nederlandse hoofdkantoor in Sint Jansteen.

Het in de problemen gekomen Neckermann mag niet worden verward met het gelijknamige reisbureau. Dit werd begin jaren 60 opgericht als een dochteronderneming van het Duitse postorderbedrijf, maar maakt tegenwoordig deel uit van touroperator Thomas Cook.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden