PlusBouwwoede

NDSM-werf wordt na uitbreiding een gewoon stuk stad

De woningnood in Amsterdam is hoog. Daarom wil de gemeente door de hele stad 50.000 nieuwe huizen bouwen - de plannen zijn vastgelegd in 'Koers 2025'. Wat moet daarvoor wijken? Een dagelijkse serie.

De oude scheepshelling op het NDSM-terrein. Beeld Marc Driessen
De oude scheepshelling op het NDSM-terrein.Beeld Marc Driessen

'De hemel is ook oneindig." Hélène Min prevelt het een beetje, terwijl ze midden op een winderig NDSM-terrein staat en haar armen spreidt. "Dit is groot. Maar wat is groot? Dit heeft groot nodig."

Twintig jaar geleden vroeg Hélène Min aan de beheerder van het verwaarloosde NDSM-terrein of ze een ruimte onder de oude scheepshelling mocht gebruiken als atelier. Geen probleem. En zo werd Min een van de tientallen kunstenaars voor wie de werf de thuisbasis is.

Min zag het gebruik van de NDSM veranderen. Er werd gerenoveerd, gebouwd en gefeest. Dan stond er plots weer een blok festival-wc's voor haar deur.

Intensief
Min heeft er nooit problemen mee gehad. Ze vindt het alleen maar mooi dat zo veel mensen van de betonnen vlaktes van de NDSM genieten.

"Je hoofd leegmaken doe je niet in een woonwijk. Jongeren ontdekken deze plek dansend. Ook dan ervaren ze de gebouwen, het terrein en pakken ze de pont. Dat avontuurlijke gun je iedereen."

Hoe intensief de werf ook wordt gebruikt, hij keert volgens Min altijd weer terug in zijn oorspronkelijke staat. Dan kijkt ze een dag later, als alles weer is opgeruimd, uit het raam van haar atelier onder de X-helling en dan is het alsof het nooit anders is geweest.

Weldadig licht
"De NDSM is een soort schiereiland," zegt Min. "Een uitstekende hoek op het westen, in de bocht van het IJ. Met weldadig licht." Dat 'licht direct uit zee' schijnt precies in de kleine ramen van haar volledig witgeschilderde atelier. Voor de ramen hangen half transparante kunstwerken, zodat er op het einde van de dag dagelijks een lichtspel ontstaat.

"Projectontwikkelaars zien een lege plek als iets wat gevuld moet worden, anders levert het niets op. Maar het levert wel iets op: ­levenskracht. Door het licht. Dat ervaren mensen hier."

'De NDSM is een soort schiereiland' Beeld Laura Van Der Bijl
'De NDSM is een soort schiereiland'Beeld Laura Van Der Bijl

Doordat het licht zo belangrijk is voor de werf, maakt dat de werf volgens Min ook kwetsbaar. In Koers 2025 is de NDSM-werf geoormerkt als plek waar snel resultaat behaald kan worden. Strategiebesluiten worden nu voorbereid, vanaf 2020 zou de bouw al kunnen ­beginnen.

Aan de noordzijde van de werf, langs de Klap­rozenweg, staat een strook met duizend woningen ingetekend. Dat vindt Min prima, maar ze maakt zich wel zorgen om het blok met driehonderd woningen dat gepland staat aan de oostkant van de werf.

Oostkant van de werf
Op het terrein, tussen wat Min 'de eigenaardige constellatie van de gebouwen, de hellingen en de grote open ruimte ertussen' noemt, wijst Min de plek aan waar mogelijk gebouwd gaat worden. Het is een blok dat parallel loopt aan de Ms. van Riemsdijkweg, daar waar nu een strook laagbouw staat.

Het wordt waarschijnlijk breder en hoger en zal ervoor zorgen dat - als het niet op heel hoge poten komt te staan - een groot deel van de open ruimte op de NDSM-werf in de schaduw zal komen te staan.

Daarmee is het volgens Min gedaan met de levenskracht die mensen op het terrein ervaren. "Dan wordt dit ingesloten. Dan blijft er alleen een anekdote over. Dan wordt het weer een gewoon stuk stad."

Lees de andere afleveringen:

Waar in Amsterdam kan nog gebouwd worden? [+]
De Minervahaven valt langzaam ten prooi aan het reguliere stadsleven [+]
Eigenaar Belfort Hotel ligt niet wakker van de slechte recensies [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden