'NDSM-werf kan langer een vrijplaats blijven'

Het oostelijk deel van de NDSM-werf kan langer behouden worden als culturele vrijplaats. Dat zegt het gemeentelijke projectteam dat de werf ontwikkelt.

Street art op de NDSM-werfBeeld ANP

Het voornemen is dat het oostelijk deel van de werf nog tot en met minimaal 2028 gevrijwaard blijft van woningbouw. Momenteel kan die er al met ingang van 2023 komen.

Het initiatief komt uit het gemeentelijk projectteam Gebiedsontwikkeling NDSM, dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van het gebied. Het voornemen weegt daarmee zwaar.

Positiever verhaal
Het team wil 'de tijd nemen om goed na te denken over hoe we het unieke culturele karakter van de NDSM voor Amsterdam kunnen behouden', laat een woordvoerder weten.

Vorige week bracht Ineke Harder, projectmanager voor de NDSM en Buiksloterham, geïnteresseerden en gebruikers van de NDSM al op de hoogte tijdens een bijeenkomst in sociëteit Sexyland, een tijdelijk initiatief op het oostelijk deel van de werf.

Het is nog niet zeker of het voornemen doorgaat. Vorig jaar maakte de gemeente bekend tot en met 2025 15.000 nieuwe huizen te willen bouwen in de stad. 300 daarvan stonden gepland op het oostelijk deel van de NDSM-werf. Het bestemmingsplan voor dat deel van de werf stelt dat er na 2022 op '(middel)lange termijn' woningen kunnen komen.

Bij de Stichting NDSM-werf zijn ze verheugd over het bericht. "Het is absoluut een positiever verhaal dan een paar maanden geleden," zegt Demian de Rooij, algemeen directeur. "Nu kunnen we laten zien wat we waard zijn, tien jaar is een lange tijd."

'Landmark'
De Stichting NDSM-werf beheert de oostzijde en is curator van de culturele invulling en programmering op de werf. In juli stapte toenmalig directeur Kim Tuin op vanwege verschillen met de gemeente.

Tuin had een artistiek plan gemaakt tot aan 2020 en wilde de oostzijde van de NDSM graag langer behouden als culturele vrijplaats. Daarin voelde ze zich niet gesteund. Haar vertrek was bedoeld als wake-upcall. Volgens zakelijk directeur Lucas Bonekamp lijkt dat geholpen te hebben. "Het klinkt wat zuur, maar zo is het wel."

Het is voor het eerst dat een afdeling van de gemeente zich openlijk uitspreekt voor langer behoud van de oostzijde in de huidige vorm. Op de Westzijde wordt wel volop gebouwd. Daar verrijzen de komende jaren winkelruimten, een hotel, horeca, een 'landmark' tot 120 meter hoog en in ieder geval 2100 woningen. Sommige daarvan zijn al af.

Lees verder: Zorgen om bouwplannen NDSM: blijft cultuur behouden?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden