NCTb wil regie beveiliging op Koninginnedag

DEN HAAG - De inzet van beveiligingsmaatregelen bij nationale evenementen zoals Koninginnedag moet beter worden gecoördineerd. Dat moet voortaan gebeuren onder landelijke regie.

Dat concludeert de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb), die de beveiliging van de koninklijke familie voorafgaand en tijdens de dramatisch verlopen Koninginnedag in Apeldoorn heeft onderzocht. Veel partijen, zoals de gemeente, regionale politie en de beveiligers van het koningshuis, hebben hun eigen taak bij de beveiliging. Om hun werk beter op elkaar af te stemmen en kansen verminderen dat een aanslag zoals in Apeldoorn kan gebeuren, moet de coördinatie worden verscherpt.

De NCTb ziet daarbij een rol voor zichzelf weggelegd. Hij wil in het vervolg altijd advies geven aan lokale autoriteiten in het geval van nationale evenementen waarbij veiligheidsrisico's zijn.

Als over de aanpak een verschil van mening ontstaat met die lokale autoriteiten, kaart de NCTb de zaak aan bij de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken. Die moeten dan een definitieve beslissing nemen over de wijze beveiliging.

Minister Ernst Hirsch Ballin van justitie zei in een eerste reactie dat het kabinet wil dat de NCTb een verplicht advies gaat geven. Hij wil dat de instantie ''een grotere betrokkenheid krijgt'' bij de beveiliging van nationale evenementen. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden