Update

Nazi Siert Bruins (91) vervolgd voor moord

De Nederlandse oorlogsmisdadiger Siert Bruins (91) is in Duitsland opnieuw aangeklaagd voor moord. De Duitse justitie vervolgt hem voor de moord op een verzetsstrijder in Appingedam in 1944, meldt de NOS.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het Openbaar Ministerie in Dortmund heeft dat maandag bevestigd, zonder de naam van de verdachte naar buiten te brengen. Volgens Andreas Brendel van het OM heeft justitie na een onderzoek genoeg gronden gevonden waarop de nu 91-jarige verdachte kan worden vervolgd.

'Vier schoten'
Bruins, bekend als 'het beest van Appingedam', zou verzetsstrijder Aldert Dijkema uit Bierum in de buurt van Appingedam in de nacht van 21 op 22 september 1944 met een collega van de Sicherheitsdienst hebben doodgeschoten op een fabrieksterrein bij Appingedam. Ze namen het slachtoffer mee in de auto naar een fabriek en gaven de verzetsman 'opdracht even te gaan 'pissen''. Daarna zouden beide daders, of ten minste een van beide, minimaal vier keer op het slachtoffer hebben geschoten. 'Zeker twee schoten waren dodelijk, waarvan een in het achterhoofd', stelt het OM.

Later zeiden Bruins en de collega dat de verzetsstrijder was omgekomen bij een vluchtpoging. De collega is inmiddels overleden. De aanklagers geloven de verklaring van beide daders niet.

De rechtbank in het Duitse Hagen moet zich nog buigen over de vraag of de zaak ook echt voor de rechter kan komen. De in Breckerfeld woonachtige Bruins heeft twee weken de tijd om zich te verweren tegen het voornemen van het OM.

Onderzoek
Afgelopen juli werd bekend dat Duitsland opnieuw onderzoekt of Bruins, alsnog kan worden vervolgd voor de moord op twee leden van het Groningse verzet. Justitie in Dortmund was toen nog niet zeker of het tot een proces zou komen. De voornaamste vraag was of er nog getuigen konden worden gevonden. De Nederlandse politie was betrokken bij het onderzoek in en om Appingedam.

Doodvonnis
Bruins maakte in de oorlog deel uit van de Sicherheitsdienst en werd in 1949 ter dood veroordeeld. Hij wist echter naar Duitsland te ontkomen. In 1980 werd hij daar veroordeeld voor de moord op twee joodse broers en zat vijf jaar in de gevangenis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden