Nazi's wilden Churchill doden met explosief in reep chocola

De Duitsers hadden in 1943 een vergevorderd plan om de Britse premier Winston Churchill om te brengen met een explosief dat was verstopt in een reep chocola. Dat blijkt volgens de Daily Mail uit een pas opgedoken document.

Redactie
Winston Churchill Beeld ANP
Winston ChurchillBeeld ANP

De reep had moeten worden binnengesmokkeld in de War Rooms, de ruimten waar de verantwoordelijke ministers en legerleiders vergaderden over het verloop van de Tweede Wereldoorlog. Er was een verpakking ontworpen van zwart papier met gouden letters en een logo waarop het merk 'PETERS' stond.

Het was de bedoeling dat de bom ontplofte zodra een stuk van de chocola werd afgebroken. De reep zou, in een stalen omhulsel dat was voorzien van een laagje chocola, genoeg explosief materiaal hebben bevat om iedereen binnen een afstand van enkele meters te doden.

Affiche
Britse geheim agenten brachten de inlichtingendienst MI5 op de hoogte van het complot. In de onlangs opgedoken brief geeft het toenmalige hoofd van de afdeling contraspionage een illustrator de opdracht voor het ontwerpen van een affiche waarop wordt gewaarschuwd voor het gevaar dat chocoladerepen met zich kunnen meebrengen. De brief is gedateerd 4 mei 1943 en werd opgesteld in een bunker onder het complex aan Parliament Street. In rode letters stond er 'secret' op, 'geheim'.

De brief bleek onderdeel uit te maken van de nalatenschap van de illustrator, Laurence Fish, die drie jaar geleden overleed. Zijn weduwe zegt dat de afzender haar ooit had verteld dat Churchill en zijn kabinet het doelwit waren van het complot.

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden