NAVO verbaast zich over verzet Kaddafi-strijders

De NAVO begrijpt niet waarom de overgebleven strijders van de verdreven Libische leider Kaddafi zich zo hevig blijven verzetten in de steden Sirte en Bani-Walid.

ANP/Redactie
Victorie na het innemen van een wijk in Sirte. Beeld afp
Victorie na het innemen van een wijk in Sirte.Beeld afp

'Het verrast ons vanuit een militair oogpunt, want het is zinloos. Zij kunnen de uitkomst van het conflict toch niet meer beïnvloeden', zei vandaag een militaire woordvoerder vanuit het hoofdkwartier van de NAVO-missie in Napels. 'Het enige wat zij doen, is de burgerbevolking nog meer leed toebrengen.'

De strijd beperkt zich tot de kustplaats Sirte, de geboorteplaats van Muammar Kaddafi, en het woestijnstadje Bani-Walid, waar zich hoge figuren van het oude regime zouden verschuilen. Volgens de NAVO raken Kaddafi's troepen geleidelijk hun greep op Sirte kwijt. Alleen in Bani-Walid tonen zij nog enig teken van organisatie.

Bani-Walid heeft volgens de NAVO-woordvoerder echter geen strategisch belang. De burgerbevolking is er al massaal weggevlucht.

Politiebureau
In Sirte veroverden troepen van de Nationale Overgangsraad dinsdag het hoofdbureau van politie. Dat werd op inmiddels bekende wijze gevierd met uitbundig claxonneren en in de lucht schieten.

De gebouwen zijn geplunderd en de posters van Kaddafi zijn van de muur getrokken. Gisteren werden onder meer het congresgebouw, de campus van de universiteit en een ziekenhuis ingenomen. Sirte is zo goed als volledig onder controle van het nieuwe regime.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden