Update

NAVO traint leger en politie Afghanistan

KABUL - De NAVO draagt vanaf zaterdag zorg voor de training van het leger en de politie in Afghanistan. Tot nog toe nam het Amerikaanse leger vrijwel alle opleidingen voor Afghaanse militairen en agenten voor zijn rekening.

Tijdens een ceremonie in Kabul, de hoofdstad van Afghanistan, werd bekendgemaakt dat het Afghaanse leger binnen een jaar moet beschikken over 134.000 manschappen. Nu zijn dat er 95.000. Het aantal politieagenten moet omhoog van 82.000 naar 96.800.

De Afghaanse regering wil dat het aantal veiligheidsfunctionarissen nog verder toeneemt. Volgens minister van Defensie Abdul Rahim Wardak krijgt het leger op termijn de beschikking over 240.000 militairen. Minister van Binnenlandse Zaken Mohammad Hanif Atmar denkt dat de politie uiteindelijk zal beschikken over 160.000 personeelsleden. De bewindspersonen gaven niet aan wanneer deze doelen bereikt moeten zijn.

De NAVO-lidstaten hebben er net als de autoriteiten in Afghanistan een groot belang bij dat het land zo snel mogelijk beschikt over voldoende militairen en politieagenten. De veiligheidssituatie in Afghanistan is nu nog dramatisch, vooral wegens het gewapende verzet van extremistische organisaties zoals de Taliban. Dit ondanks de aanwezigheid van circa 110.000 buitenlandse troepen, waaronder ongeveer tweeduizend Nederlanders.

Het verminderen van de internationale troepenmacht komt pas in beeld als de Afghanen zelf kunnen zorgen voor hun veiligheid. (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden