NAVO stopt met Libië-missie

De NAVO zal per 31 oktober de militaire operaties rond Libië beëindigen.Secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen zei vanavond dat na spoedoverleg van de ambassadeurs van de lidstaten in de NAVO-raad dit ,'voorlopige besluit' is genomen. Rasmussen zei dat 'het einde van de missie erg nabij is'.

ANP
Secretaris-generaal van de Navo Rasmussen. Beeld ap
Secretaris-generaal van de Navo Rasmussen.Beeld ap

Het definitieve besluit tot het beëindigen van de missie zal in de komende weken worden genomen. In de tussentijd zal de NAVO de ontwikkelingen in het land goed in de gaten houden, aldus Rasmussen die zei trots te zijn op wat de missie heeft bereikt.

De beslissing komt daags na de dood van Muammar Kaddafi, die Libië 42 jaar regeerde. In de tussentijd zal de NAVO ook de Verenigde Naties en de regerende Nationale Overgangsraad (NTC) in Libië raadplegen.

Rasmussen liet weten dat de NAVO tot 31 oktober de capaciteit van de missie gefaseerd zal verminderen. 'Maar we blijven de situatie controleren met de middelen om een antwoord te kunnen geven op bedreigingen voor burgers, mocht dat nodig zijn', stelde de NAVO-topman.

Saif al-Islam
Rasmussen zei verder dat de NAVO niet weet waar Saif al-Islam zich ophoudt, een van de zonen van Kaddafi. Arabische media meldden de afgelopen dagen dat Saif al-Islam is aangehouden, maar dat is van officiële zijde niet bevestigd.

Operatie 'Unified Protector' begon op 31 maart, op basis van twee resoluties van de VN-Veiligheidsraad. NAVO-vliegtuigen voerden daarna maandenlang luchtaanvallen uit op eenheden van het Libische leger die burgerdoelen aanvielen of een bedreiging vormden voor de bevolking.

In totaal zijn tot nu toe ruim 26.000 missies uitgevoerd, waarbij het in 9600 gevallen ging om aanvallen op gronddoelen. Ook handhaafden NAVO-vliegtuigen, waaronder zes Nederlandse F16's, een vliegverbod boven Libië. NAVO-schepen, waaronder de Nederlandse mijnenjager Haarlem, zorgden voor een zeeblokkade om te voorkomen dat Kaddafi's leger over zee zou worden bevoorraad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden