NAVO roept Rusland op troepen terug te trekken

Rusland moet zijn troepen in Oekraïne onmiddellijk terugtrekken naar de bases die het in dat land heeft en afzien van verdere interventie. Dat zei secretaris-generaal Rasmussen van de NAVO vanavond op een persconferentie.

Redactie
Anders Fogh Rasmussen Beeld reuters
Anders Fogh RasmussenBeeld reuters

'We roepen Rusland op om alle internationale verdragen te eerbiedigen, zijn troepen van de bases terug te trekken en zich te onthouden van inmenging elders in Oekraïne', zei de NAVO-baas.

Rasmussen uitte verder de grote zorgen die het bondgenootschap heeft over de toestemming die het Russische parlement gisteren gaf voor het gebruik van geweld in Oekraïne. Volgens Rasmussen zijn de stappen die de Russen nu nemen in strijd met de afspraken die Rusland heeft gemaakt in verbanden als de Verenigde Naties en de Organisatie voor vrede en samenwerking in Europa (OVSE). Volgens de NAVO moet er een vreemdzame oplossing worden gezocht, en moet er onder toeziend oog van de VN of de OVSE een dialoog op gang komen.

Ook zouden internationale waarnemers de situatie in Oekraïne moeten gaan inspecteren. Later deze week zou er ook een ontmoeting moeten plaatsvinden tussen de NAVO en Rusland, zei Rasmussen.

Geen land heeft tot nu toe verzocht om artikel 4 van het NAVO-handvest toe te passen, zei Rasmussen verder. Daarin staat dat lidstaten 'gezamenlijk zullen overleggen wanneer, in de ogen van een van hen, de territoriale integriteit, politieke onafhankelijkheid of veiligheid van een van de partijen wordt bedreigd'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden