NAVO gaat 'bedreigde' leden nog meer steunen

De NAVO gaat nog meer steun bieden aan de Oost-Europese lidstaten die zich bedreigd voelen door Rusland na de Russische agressie in Oekraïne. Het is de bedoeling dat alle NAVO-bondgenoten hun solidariteit gaan uitdrukken.

De Amerikaanse president Barack Obama met de Poolse presidents Bronislaw Komorowski op het militaire vliegveld van Warschau. Beeld ap
De Amerikaanse president Barack Obama met de Poolse presidents Bronislaw Komorowski op het militaire vliegveld van Warschau.Beeld ap

'Het is werkelijk allen voor een en een voor allen', aldus NAVO-topman Anders Fogh Rasmussen vandaag in Brussel kort voor beraad met de ministers van Defensie van de 28 NAVO-bondgenoten.

Behalve de militaire hulp voor de korte termijn, wordt ook gekeken naar steun voor de lange termijn.

Obama wil miljard voor veiligheidsfonds
De Amerikaanse regering wil de defensieve kracht van de NAVO in Europa versterken. President Barack Obama zal het Congres vragen om 1 miljard dollar (735 miljoen euro) uit te trekken voor een fonds dat de Europeanen gerust moet stellen die zich grote zorgen maken door de ontwikkelingen in Oekraïne en de reactie van Rusland daarop.

Het Witte Huis maakte dat vandaag bekend, kort nadat president Barack Obama in de Poolse hoofdstad Warschau was aangekomen.

Obama zal het Congres oproepen het 'Europees geruststellingsfonds' te steunen tijdens een persconferentie waarin hij en zijn Poolse ambtgenoot Bronislaw Komorowski journalisten te woord staan. Het fonds zal voortbouwen op andere maatregelen om de slagkracht, de inzetbaarheid en het reactievermogen van de NAVO-strijdkrachten te vergroten. Volgens het Witte Huis zal onder meer de Amerikaanse marine actiever worden in NAVO-verband.

Bescherming Oost-Europese bondgenoten
Nederland doet al mee aan de bescherming van de Oost-Europese bondgenoten door het bijtanken in de lucht van Awacs-radarvliegtuigen. Ook is er een mijnenjager in de Baltische Zee actief. Nederland heeft daarnaast vier F-16's aangeboden voor de bewaking van het luchtruim boven de Baltische staten. De vliegtuigen worden gestationeerd in Polen.

Landen als Polen en de Baltische staten zien het liefst een permanente aanwezigheid van de NAVO op hun grondgebied. Maar de NAVO is verdeeld over een vaste stationering van bijvoorbeeld gevechtstroepen. Een deel van de EU-lidstaten streeft juist naar een flexibele inzet van troepen. Ook zou een permanente aanwezigheid ook nog eens heel veel geld kosten.

Nederland vindt het nog 'te vroeg' voor een permanente aanwezigheid, stelde minister Jeanine Hennis-Plasschaert in Brussel. Zij wil wachten op het advies van de militaire bevelhebber van de NAVO.

De NAVO-bondgenoten lijken het er wel over eens dat er in de regio meer oefeningen moeten worden gehouden. Dat zou 'een duidelijk signaal' zijn naar de Oost-Europese bondgenoten en naar Rusland.

Zeer ongerust
Polen, de Baltische staten en andere landen die tot en met 1989 onderdeel waren van het communistische Oostblok, maken zich zeer ongerust over het optreden van de Russische regering tegenover Oekraïne. De Krim werd in maart bij Rusland gevoegd, nadat de bevolking van het schiereiland zich in een omstreden referendum voor aansluiting bij Rusland had uitgesproken. Ook heeft de regering in Kiev de greep verloren op het oosten van Oekraïne, waar pro-Russische separatisten ijveren voor losmaking van Oekraïne.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden