Nauwere samenwerking VS en Nederland tegen belastingontwijking

Nederland en de Verenigde Staten gaan intensiever samenwerken in hun aanpak tegen belastingontwijking en zwartsparen. Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën heeft woensdag een overeenkomst met de VS getekend die automatische gegevensuitwisseling tussen de belastingdiensten uit beide landen mogelijk maakt.

De bekende blauwe envelop van de Belastingdienst. Beeld ANP XTRA
De bekende blauwe envelop van de Belastingdienst.Beeld ANP XTRA

Door deze zogeheten FATCA-overeenkomst worden onder meer de administratieve lasten voor Nederlandse financiële instellingen verminderd en wordt rechtsbescherming voor hun klanten gegarandeerd. Vanaf september 2015 gaat de Nederlandse Belastingdienst gegevens met de Amerikaanse fiscus IRS automatisch uitwisselen. Ook krijgt de Belastingdienst gegevens van Nederlandse belastingplichtigen van de VS.

'Deze overeenstemming onderstreept de vastberadenheid van Nederland en de Verenigde Staten om internationale belastingontwijking aan te pakken', zegt staatssecretaris Weekers. Volgens hem moet automatische uitwisseling van informatie de nieuwe mondiale standaard worden om belastingontduiking en zwartsparen tegen te gaan.

Aanleiding voor de overeenkomst is nieuwe wetgeving in de VS (Foreign Account Tax Compliance Act), die bedoeld is om ervoor te zorgen dat Amerikaanse belastingplichtigen die buiten de VS tegoeden aanhouden, correct belastingaangifte doen. Door de handtekening van Weekers hoeven Nederlandse financiële instellingen nu niet meer afzonderlijk afspraken te maken met de IRS.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) maakte consumenten er vandaag opnieuw op attent dat klanten die mogelijk belastingplichtig zijn in de VS, bijvoorbeeld omdat zij een Amerikaans paspoort of een adres in de VS hebben, hierover kunnen worden benaderd door hun bank.

'Als u van mening bent dat er geen sprake is van Amerikaanse belastingplicht, kunt u dit aangeven. Dit zou bijvoorbeeld het geval kunnen zijn als u niet langer Amerikaans staatsburger bent en dit met een officieel bewijsstuk kunt aantonen', aldus de NVB.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden