Nauwelijks lege winkels in Centrum, maar wel in Oost en Noord

Winkels in Amsterdam staan minder vaak leeg dan in de rest van Nederland, maar in sommige delen van de stad zijn toch nog relatief veel lege winkelpanden te vinden. Maar niet in het Centrum.

Winkelcentrum Oostpoort. Beeld Floris Lok
Winkelcentrum Oostpoort.Beeld Floris Lok

Amsterdam doet het vergeleken met de rest van Nederland niet slecht: 4,6 procent van de Amsterdamse winkelpanden wordt op dit moment niet gebruikt als winkel. Het gemiddelde in Nederland ligt veel hoger, op 7,9 procent. Vergeleken met steden als Rotterdam, (10 procent) Den Haag (8 procent) en Eindhoven (10,8 procent) zijn de cijfers in Amsterdam zelfs erg laag.

Toch zijn er gebieden waar de winkelleegstand flink is: in Westpoort staat zo'n 10 procent van de winkels leeg. Ook in Noord (7,4 procent) en Oost (6,8 procent) is flink wat winkeloppervlak ongebruikt. In het Centrum is echter nauwelijks ongebruikte winkelruimte te vinden: daar staat slechts 2 procent van de winkels leeg. Door het grote aantal winkelpanden gaat het daarbij nog altijd om een groot oppervlakte: zo'n 7.600 vierkante meter winkelvloer.

Opvallend is dat vijf winkelgebieden die vorig jaar nog in de top tien met meeste leegstand voorkwamen, inmiddels uit de lijst zijn verdwenen. Het meest duidelijke voorbeeld is het Confuciusplein in Slotermeer: in 2014 stond nog bijna eenderde van de winkels leeg, nu nog 'slechts' 7,1 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden