Nauwelijks interesse in domeinnaam .amsterdam

De belangstelling voor een site die eindigt op '.amsterdam' blijkt, een jaar na de introductie, klein. Van de ruim 27.000 domeinnamen die zijn geregistreerd, worden er nog geen 1450 echt gebruikt. Dat blijkt uit een analyse van Dataprovider op verzoek van Het Parool.

Tot in Rotterdam adverteerde Dotamsterdam vorig jaar voor het nieuwe .amsterdam-webdomein van de gemeente Amsterdam Beeld Rotterdams Dagblad
Tot in Rotterdam adverteerde Dotamsterdam vorig jaar voor het nieuwe .amsterdam-webdomein van de gemeente AmsterdamBeeld Rotterdams Dagblad

Volgens Dataprovider, een Nederlands bedrijf dat websitegebruik meet, is driekwart van de .amsterdamdomeinen bereikbaar. Maar in vrijwel alle gevallen gaat het om lege sites voor domeinnamen die te koop worden aangeboden, of om lege websites.

De gemeente Amsterdam stak in 2013 ruim twee ton gemeenschapsgeld in het verwerven van .amsterdam. De exploitatie werd later in handen gegeven van een commercieel bedrijf, Mijndomein.

Dochter Dotamsterdam zegt zich niet te herkennen in de cijfers van Dataprovider, maar kan 'op korte termijn geen eigen cijfers leveren'. "Wat ons betreft zijn de resultaten om vrolijk van te worden," zegt een woordvoerder. "De exploitatie is succesvol en levert de stad geld op."

Kapers
Op .amsterdam was vooraf kritiek omdat bedrijven en instellingen er niet om heen kunnen hun merknaam te kopen, omdat er altijd kapers op de kust liggen. Volgens Dotamsterdam zijn zo'n vijfduizend domeinnamen 'met voorrang' aan zulke partijen verkocht.

Ook ontstond ophef over de prijzen die het bedrijf vroeg voor populaire webnamen. Zo moet voor uitvaart.amsterdam 50.000 euro worden betaald.

Domeinnaam Friesland
Ook het andere nieuwe topdomein in Nederland, .frl voor Friesland, blijkt weinig populair. Volgens Dataprovider worden 357 van de eveneens door Mijndomein beheerde 14.300 geregisterede .frl-domeinen actief gebruikt. Van de 5,6 miljoen .nl-sites wordt daarentegen 65 procent actief gebruikt.

Zie verder: Hé mafkees, niemand wil '.amsterdam' hebben [+]

Eén van de reclameposters waarmee vorig jaar aandacht werd gevraagd voor .amsterdam Beeld Dotamsterdam
Eén van de reclameposters waarmee vorig jaar aandacht werd gevraagd voor .amsterdamBeeld Dotamsterdam
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden