Natuurvergunningen kolencentrale Eemshaven in orde

De natuurvergunningen voor de kolencentrale van RWE in de Groningse Eemshaven kunnen eindelijk door de beugel. De Raad van State bepaalde woensdag dat er na nieuw onderzoek door de overheid voldoende zekerheid is dat natuurgebieden niet worden aangetast door extra uitstoot van stikstof en kwik.

De kolencentrale in Eemshaven in aanbouw Beeld EPA
De kolencentrale in Eemshaven in aanbouwBeeld EPA

De grote kolencentrale staat op het randje van de Waddenzee en is milieuorganisaties als de Waddenvereniging, Greenpeace en Stichting Natuur en Milieu een doorn in het oog.

Zij waren met een aantal Duitse gemeenten opnieuw naar de Raad van State gestapt omdat ze vonden dat de natuurvergunningen nog steeds onvoldoende waren. In 2011 had de hoogste bestuursrechter de natuurvergunningen nog vernietigd. Daarna verleende de overheid nieuwe vergunningen. De milieubeweging ging daar weer tegen in beroep. In een tussenuitspraak vorig jaar bepaalde de raad dat nog aanvullend onderzoek nodig was.

Nu er voldoende zekerheid is dat de natuurgebieden Lieftinghsbroek en Drouwenerzand niet worden aangetast door de uitstoot. De overheid mag daarbij rekening houden met de natuurmaatregelen die RWE op grond van de gewijzigde vergunningen moet treffen, aldus de einduitspraak.

De centrale is na een proefperiode van een aantal maanden deze zomer helemaal in gebruik genomen door RWE, de Duitse moeder van energiebedrijf Essent. De centrale heeft een vermogen van 1600 megawatt. Daarmee kunnen 2,5 miljoen huishoudens van stroom worden voorzien.

Fors hoger kolengebruik in 2015

Nederlandse energiecentrales hebben nog nooit zoveel kolen verstookt als in de afgelopen vijf maanden. Ondanks pogingen de energievoorziening te vergroenen en de uitstoot van broeikasgas te verlagen, lag het kolenverbruik bijna een derde hoger dan in de afgelopen drie jaar, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden