Natuurijs wordt nationale uitdaging

Het Nederlandse winterweer lijkt na een dag of drie te wennen. Op de weg en het spoor waren donderdag in ieder geval nauwelijks problemen. Behalve voor drie Fyra-treinen die schade hebben opgelopen door de winterse omstandigheden. En op het spoor gaat het vanaf vrijdag ook weer zijn 'gewone' gang.

Een helikopter blaast de ijsbaan in Hulshorst schoon. Beeld anp
Een helikopter blaast de ijsbaan in Hulshorst schoon.Beeld anp

De NS reed de afgelopen dagen met minder treinen maar vrijdag gaat alles weer volgens de normale dienstregeling. Volgens de NS zelf heeft de winterregeling ellende op het spoor voorkomen.

Op de weg reed het donderdag ook prima door en daar zijn vooralsnog niet veel problemen te verwachten: Rijkswaterstaat zegt voldoende strooizout te hebben. Tot nu toe is 50.000 ton van het strooizout verbruikt, dat is een kwart van de voorraad. Voor de resterende wintermaanden is nog ongeveer 150.000 ton over.

De aandacht lijkt inmiddels verschoven van chaos in het vervoer naar de dikte van natuurijs. Op allerlei plekken wordt die nauwlettend in de gaten gehouden. De ijsdikte zo snel mogelijk laten groeien, lijkt een nationale uitdaging geworden.

De meeste ogen zijn gericht op het Friese natuurijs. Er wordt volop gespeculeerd over een Elfstedentocht. Het Friese waterschap heeft 85 procent van de poldergemalen uitgezet om de groei van het ijs te bevorderen. 'Aan het waterschap zal het niet liggen', zegt een woordvoerster.

IJsvereniging Hulshorst zette een spectaculair middel in om het ijs dikker te krijgen: een helikopter blies het zeer dunne ijs aan de rand van het Veluwemeer sneeuwvrij. Daarna vloog de heli door naar Uddel om daar ook een schaatsbaan sneeuwvrij te maken. De politie heeft echter proces-verbaal opgemaakt tegen de piloot omdat hij geen ontheffing zou hebben voor laagvliegen. Om te zorgen voor een ijsvloer op de Amsterdamse grachten geldt daar sinds donderdag een vaarverbod.

Maar voor een Elfstedentocht is meer nodig: het moet blijven vriezen. Weerbureauonline.nl berekende dat er gemiddeld 14 dagen vorst nodig zijn om de tocht te organiseren. Tot donderdag zijn er 4 vorstdagen geweest. Het weerbureau zegt dat er een grote kans is dat het de komende 10 dagen blijft vriezen. De ijsdikte gaat dus flink toenemen. Een paar andere berekeningen gaan echter uit van dooi volgende week.

Een tocht die eerder in Friesland kan worden gereden, is een toertocht. Het lijkt een kwestie van dagen voordat deze wordt uitgeschreven. In Eernewoude zijn de voorbereidingen daarvoor in volle gang.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden