Natuur maand te vroeg door warme winter

WAGENINGEN - Door de recordhoge temperaturen van afgelopen winter ligt de Nederlandse natuur ver voor op schema.Plantensoorten als speenkruid, klein hoefblad en het maarts viooltje staan al in bloei. Normaal gesproken gebeurt dat pas eind maart, stelt bioloog Arnold van Vliet vrijdag.

Deze winter was de warmste ooit: de gemiddelde temperatuur was 6,5 graden tegen normaal 3,3 graden. De natuur loopt een maand voor volgens Van Vliet, onderzoeker van de Natuurkalender. Dat onderzoeksprogramma van de Universiteit van Wageningen richt zich op veranderingen in de natuur. ''De temperaturen waren vergelijkbaar met die in Zuid-Frankrijk'', aldus de bioloog. Ook veel vlindersoorten zijn een maand vroeger dan gebruikelijk.

Volgens de onderzoeker heeft de warme winter niet direct schadelijke gevolgen voor de natuur. ''Maar het is de vraag hoeveel meer de natuur kan hebben. De temperatuurstijging gaat snel en de extremen worden groter. Dat zorgt ervoor dat soorten verdwijnen en er andere soorten bijkomen. We weten niet precies hoe die zich gaan gedragen.'' Van Vliet vreest dat de verandering van de flora en fauna uiteindelijk ten koste zal gaan van de soortenrijkdom.

Een ander effect van de relatieve warmte is dat meer insecten de winter overleven. Land- en tuinbouworganisatie LTO is daarom bang dat er nog veel knutten zijn. Die muggensoort verspreidt het blauwtongvirus, dat vorig jaar augustus heerste onder schapen.

Klaas-Johan Osinga van LTO noemt het ''vrij waarschijnlijk'' dat deze zomer opnieuw blauwtong uitbreekt. ''In bijna alle gevallen komt de ziekte een jaar na de eerste besmetting weer terug.''

Voor acute problemen in de landbouwsector heeft de warme winter niet gezorgd. ''Boeren zien het liefst een koude winter, omdat de bodem dan in het voorjaar beter te bewerken is en er minder insecten zijn'', zegt een andere woordvoerder van LTO. ''Maar laten we de gevolgen niet overdrijven.'' (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden