Natuur gebaat bij komst IJburg

De natuur rond Steigereiland is er beter aan toe dan voor de bouw van IJburg. Foto Floris Lok Beeld
De natuur rond Steigereiland is er beter aan toe dan voor de bouw van IJburg. Foto Floris Lok

AMSTERDAM - De natuur in en rond het IJmeer is er nu beter aan toe dan voor de bouw van IJburg. Juist de vrees voor verlies van leefgebied en soorten was een heet hangijzer in de besluitvorming voor de bouw van de wijk in het IJmeer.

Twaalf jaar nadat de kogel door de kerk was gegaan om door te gaan met de bouw van IJburg, zitten voormalige kemphanen Natuurmonumenten, gemeente Amsterdam en overheidsorganisaties Staatsbosbeheer en Waternet gebroederlijk naast elkaar in de bus om de natuur rondom IJburg nader te bekijken.

Toen de bouw van IJburg begon, werd gevreesd dat de natuur rond de nieuwe wijk nooit meer hetzelfde zou zijn. De ringslang zou verdwijnen, vogels zouden niet meer willen broeden en ook voor de visstand werd gevreesd. Dat de bouw van IJburg uiteindelijk bij zou dragen aan de verbetering van de natuur in en rond het IJmeer, had waarschijnlijk geen van de partijen van tevoren gedacht.

Toch is het zo. Dit blijkt uit het rapport IJburg, te gast in de natuur dat donderdag gepresenteerd werd door Remco Daalder, stadsecoloog in dienst van de gemeente Amsterdam. Uit datzelfde rapport blijkt ook dat de natuur rond het IJmeer succesvol door mensen maakbaar is. Dieren en planten maakt het niet uit of hun nieuwe leefgebied gloednieuw of al eeuwen oud is. Als de leefomstandigheden maar gunstig zijn, dan mort noch rugstreeppad, witte reiger of ringslang.

''Zonder de bouw van IJburg zou de natuur in het IJmeer waarschijnlijk nog in dezelfde staat zijn als dertien jaar geleden,'' stelt ecoloog Daalder. ''Op het moment dat er een maatschappelijk belang bij is, wordt er aandacht en geld aan besteed.'' Deze aanpak van natuurbehoud en -beheer blijkt dus te werken. Zo goed zelfs dat het geen kwestie is óf de natuur floreert bij deze aanpak, maar eerder hóe. Welke soorten afkomen op de nieuwe stukjes natuur hebben we zelf in de hand volgens Daalder. ''Het hangt van het beheer af. Een wilgenbosje trekt weer andere soorten aan dan bijvoorbeeld rietland.''

Natuur hoeft dus niet noodzakelijkerwijs aangetast te worden door de bouw van een nieuwe wijk. Daalder is dan ook voorstander van IJburg II, het geplande nieuwe eiland aan de noordoostkant van het huidige IJburg, nog een stukje verder het IJmeer in. Volgens Daalder wordt door IJburg II de migratie van dieren van Amsterdam naar Waterland vergemakkelijkt doordat zij verschillende rustpunten hebben tijdens de overtocht. De ring van natuur rond IJburg zou op die manier als het ware rond gemaakt worden. Ook benadrukt hij het belang voor de leefbaarheid van de bewoners. ''Op het Centrumeiland komen alle voorzieningen. Er is een theater gepland, een strand, maar ook een begraafplaats aan het water. Zonder IJburg II wordt het huidige IJburg een saai woongebied, een soort Geuzenveld op het water.''

De komst van IJburg II is nog niet zeker, door de crisis, maar ook door bezwaren van bewoners van Durgerdam en andere belanghebbenden. De gemeente begint dit jaar nog met het opspuiten van nieuw land. De definitieve beslissing voor de bouw is pas in de zomer 2010 door de Raad van State. Mocht het afgewezen worden, dan ligt er in ieder geval nog een extra groot vogeleiland in het IJmeer. (ROSANNE KROPMAN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden