Natte voeten door lekke dijk in Driemond

De dijk langs de N236 in Driemond is op verschillende plaatsen lek. Dat zorgt al drie jaar voor overlast voor de bewoners aan de provinciale weg. De provincie erkent dat er problemen zijn, maar een oplossing is nog niet gevonden.

Michiel van Herpen
- Beeld ANP
-Beeld ANP

Op het voetpad dat direct achter de dijk loopt staan waterplassen en er is modder te zien. Het kan niet door regen komen, want het is een zonovergoten dag. "Het voetpad blijft constant nat en dat is gevaarlijk," zegt Petra Timmers, die net achter de dijk woont. In de zomer ontstaat algengroei op de tegels.

Bewoonster Serviela Roeplall is in de winter al eens door ijsvorming uitgegleden. "Ik heb brieven geschreven en gebeld, maar er komt maar geen oplossing."

Een andere gedupeerde, Marcia Engels, zegt dat de kruipruimte in haar woning onder water staat en dat zij altijd water weg moeten pompen. "Het zou fijn zijn als er iets aan wordt gedaan, maar ik heb gehoord dat er niks aan gedaan kan worden."

Timmers: "Wij zijn al drie jaar in conclaaf met de provincie over de wateroverlast, maar er verandert niks. De gemeente, de provincie en Waternet wijzen constant naar elkaar, maar we worden steeds met een kluitje in het riet gestuurd."

Het voetpad is al twee of drie keer opnieuw betegeld, maar dit leidt niet tot een structurele oplossing.

Geen structurele oplossing
"Onlangs is een nieuwe damwand geplaatst, maar die heeft de situatie alleen maar verergerd," zegt Timmers. Ter hoogte van ons huis is een gat in de damwand gebrand, waardoor er voortdurend water over het voetpad naar de put stroomt."

Volgens de bewoonster zijn er wel pogingen ondernomen om de klachten te verhelpen, zoals de put ontstoppen, maar zij ziet nog steeds geen structurele oplossing. "Doordat er nog geen begroeiing is, kalft de dijk af waardoor de put weer overstroomt."

De woordvoerder Verkeer en vervoer van de provincie Noord-Holland erkent dat de wateroverlast een bekend probleem is. "Het is een lastige situatie omdat de oorzaak moeilijk te achterhalen is. We gaan kijken of we een extra drainage en een grindbak tussen de dijk en het voetpad kunnen plaatsen om het water op te vangen en af te voeren."

Lekkende dijk langs de N236 Beeld Laura van der Bijl
Lekkende dijk langs de N236Beeld Laura van der Bijl

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden