Nationale schaatstempel: de drie varianten

Almere, Zoetermeer en Heerenveen voerden dit jaar een felle strijd voor de komst van een nieuwe prestigieuze nationale schaatshal die in 2016 klaar moet zijn. Vrijdag werd bekendgemaakt dat de keuze is gevallen op de schaatshal Icedôme Almere. Een overzicht van alle drie de bouwplannen:

Initiatiefnemers Jakko Jan Leeuwangh (L) en Folkert Buiter tijdens de presentatie van de nieuwe Icedôme. Beeld anp
Initiatiefnemers Jakko Jan Leeuwangh (L) en Folkert Buiter tijdens de presentatie van de nieuwe Icedôme.Beeld anp

Icedôme
Tussen de 1,2 en 2 miljoen bezoekers hoopt schaatstempel Icedôme Almere jaarlijks te trekken. Het complex, dat bouwbedrijven BAM en Van Vlijmen voor 183 miljoen euro willen realiseren, is gesplitst in een deel voor topsport en een deel voor wedstrijden en recreatiesport. Voor wedstrijden is een baan van 400 meter gepland met 20.000 tribuneplaatsen. Een tweede baan van 30 bij 60 meter, met bijbehorende tribune voor 4000 toeschouwers, is bedoeld voor onder meer shorttrack, ijshockey en kunstrijden. Ter ondersteuning van de laatste sport voorziet het complex ook in een turnhal. De schaatshal biedt daarnaast nog diverse faciliteiten voor onder meer krachttraining, sportmedische toepassingen en wetenschappelijk onderzoek naar sport De gemeente voorziet dat de komst van de hal 250 directe arbeidsplaatsen oplevert en ook veel indirecte werkgelegenheid met zich meebrengt.

TranSportium
Ruim 200 miljoen euro. Dat is het bedrag dat bouwconcern Dura Vermeer, Siemens Nederland en ingenieursbedrijf Royal HaskoningDHV willen investeren in de bouw van een schaatstempel in Zoetermeer. Het complex biedt onder meer plaats aan een wedstrijdbaan en een trainingsbaan van 400 meter en 4 shorttrackbanen. De wedstrijdbaan is voorzien van de nieuwste technologische snufjes als belijning van het ijs met ledverlichting, sensoren die hardheid van het ijs meten en apparatuur de de klimaatbeheersing minutieus kunnen aanpassen aan de hoeveelheid bezoekers. Daarnaast biedt het project plaats aan een multifunctionele sporthal voor gymnastische sporten. Ook voorzien de plannen in een medisch centrum met specialisaties cardiologie, longziekten en othopedie en een hotel met 100 kamers.

Nieuwe Thialf
'Wat Wimbledon is voor tennis, wat Wembley is voor voetbal en Madison Square Garden voor basketbal, dat is Thialf voor schaatsen.' Zo werd de betekenis van het nieuwe Thialf in het bijbehorende bidbook omschreven. Alleen al op basis van het roemruchte verleden van het huidige schaatsstadion hoopten de provincie Friesland en Heerenveen een streepje voor te hebben bij de keuze voor een nieuwe nationale schaatshal. Het is met 81 miljoen euro aan kosten de goedkoopste optie van de drie varianten. De provincie heeft al 50 miljoen euro voor het nieuwe stadion uitgetrokken, voor het resterende bedrag wordt gehoopt op het Rijk en het bedrijfsleven. Het nieuwe Thialf krijgt, op de huidige locatie, een volledig gerenoveerde en gemoderniseerde wedstrijdhal met daarnaast een trainingsbaan van 400 meter voor topsporters. Het complex is voorzien van de modernste trainingsfaciliteiten- en apparatuur voor langebaanschaatsen, inlineskaten, shorttrack en kunstrijden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden