Nationale Ombudsman: vreemdelingenbewaring in Nederland is inhumaan

De vreemdelingenbewaring in Nederland is inhumaan. Dat vindt de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer. Hij pleit in een vandaag gepubliceerd rapport voor volwaardige alternatieven voor de huidige vreemdelingenbewaring.

Een van de zogenoemde bajesboten in Zaandam in 2007. De boten werden gebruikt voor vreemdelingendetentie. Beeld ANP
Een van de zogenoemde bajesboten in Zaandam in 2007. De boten werden gebruikt voor vreemdelingendetentie.Beeld ANP

'Het is niet behoorlijk dat de overheid vreemdelingen die niet in Nederland mogen blijven, onderbrengt in een gevangenis met strafrechtelijke beperkingen. Mensen zonder veroordeling op deze manier opsluiten is niet humaan. De inperkingen op de mensenrechten zijn te groot', vindt Brenninkmeijer.

De ombudsman constateert wel dat detentiecentra de omstandigheden proberen te verbeteren, maar hij zegt zich tegelijkertijd zorgen te maken over het tempo waarmee dat gebeurt. In Nederland zouden zo'n 6000 mensen in vreemdelingendetentie op hun uitzetting wachten.

In het rapport staat dat mensen in hun vrijheid beperken om ze succesvol uit te zetten, in principe een legitiem doel is. 'De wijze waarop die vrijheidsbeperking vorm krijgt met het huidige regime van vreemdelingenbewaring tast die legitimiteit echter aan', aldus Brenninkmeijer, die ziet dat op het vreemdelingenbeleid grote politieke druk staat. 'Die lijkt zich te vertalen in een kil ontmoedigingsbeleid.'

De ombudsman constateert wel dat detentiecentra de omstandigheden proberen te verbeteren, maar hij zegt zich tegelijkertijd zorgen te maken over het tempo waarmee dat gebeurt.
Brenninkmeijer dringt er bij de verantwoordelijk ministers Ivo Opstelten en Gerd Leers op aan de omstandigheden in de vreemdelingendetentie te verbeteren. Hij denkt daarbij aan meer bewegingsvrijheid, zinvolle dagbesteding zoals opleiding of werk, toegang tot internet en telefoon en passende medische zorg.

Uiterst middel
Voor minister Gerd Leers (Asiel) is vreemdelingendetentie het uiterste middel om vreemdelingen uit te zetten die niet vrijwillig vertrekken. Dat laat zijn woordvoerder weten in een reactie op het rapport van de Nationale ombudsman. 'Het is ook al sinds jaar en dag het uitgangspunt.'

Vreemdelingen kunnen zelf ook detentie kunnen voorkomen: 'Wie gewoon meewerkt aan vertrek, hoeft niet in detentie terecht te komen', aldus de zegsman van de minister. Hij wijst erop dat Leers begin dit jaar is begonnen met het testen van alternatieven. Het gaat daarbij onder meer om een meldplicht in combinatie met terugkeerbegeleiding, een meldplicht met verblijf op betrouwbare adressen en een borgsom die de vreemdeling terugkrijgt als hij zelf vertrekt. Na afloop van de proeven moet eerst worden bekeken of de alternatieven er niet toe leiden dat vreemdelingen zich aan terugkeer onttrekken, waarschuwt het ministerie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden