Nationale MH17-monument komt in Eindhoven, Den Haag of bij Schiphol

Monument MH17: Den Haag, Eindhoven of Schiphol MH17 DEN HAAG (ANP) - Het nationale monument voor de neergeschoten vlucht MH17 komt te staan in Den Haag, Eindhoven of Schiphol-Vijfhuizen. 

null Beeld ANP
Beeld ANP

Nabestaanden van de slachtoffers kunnen vanaf zaterdag stemmen over de plek. Dat heeft Stichting Vliegramp MH17 aan het ANP laten weten. Het is de bedoeling dat in december duidelijk wordt waar het monument komt.

Vanaf dat moment gaat de stichting werken aan de oprichting van het monument. De drie mogelijke locaties zijn door de nabestaanden zelf aangedragen. Den Haag is voorgesteld omdat het de stad van Vrede en Recht is. Er zou een 'verbrokkeld' monument moeten komen dat bestaat uit tien elementen: één centraal element achter het Vredespaleis en negen bij de ambassades van de landen waar de slachtoffers vandaan komen. In het World Forum kunnen in Den Haag in dat geval de herdenkingen worden gehouden.

Eindhoven is voorgesteld omdat het de plaats is waar de slachtoffers zijn thuisgekomen. Het monument zou moeten komen op vliegbasis Eindhoven waar de slachtoffers in kisten uit de vliegtuigen werden gedragen. Herdenkingen kunnen worden gehouden in een terminal van de vliegbasis. Een alternatieve plek voor het monument is in de stad Eindhoven bij het karakteristieke Evoluon-gebouw.

Schiphol-Vijfhuizen is voorgesteld omdat het de plaats is waar de slachtoffers in het vliegtuig zijn gestapt. Het voorstel is dat daar voor ieder slachtoffer een boom wordt geplant door of namens de nabestaanden. De groei van de bomen houdt symbolisch de gedachtenis aan de slachtoffers levend. Ook wordt er een monument geplaatst.

In het voormalige hoofdgebouw van de Floriade kunnen de herdenkingen worden georganiseerd. Stichting Vliegramp MH17 is vorig jaar opgericht, met als een van de doelstellingen de oprichting van een monument voor de vliegramp.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden