Nationaal Kamp Vught boos over ‘jodenuitspraak’ boerenleider

Bij Nationaal Monument Kamp Vught is met diepe verontwaardiging gereageerd op de uitspraken van Mark van den Oever, voorman van Farmers Defence Force. Die vergeleek de manier waarop boeren worden behandeld met de situatie van de Joden in de Tweede Wereldoorlog.

Mark van den Oever (linksboven) tijdens de inspraakronde in het provinciehuis in Den Bosch. Beeld ANP
Mark van den Oever (linksboven) tijdens de inspraakronde in het provinciehuis in Den Bosch.Beeld ANP

“Als er straks geen boeren meer zijn, zeg dan niet: wir haben es nicht gewusst,” zei de actieleider letterlijk. “Een onvoorstelbaar domme uitspraak,” laat directeur Jeroen van den Eijnde van Kamp Vught in een felle reactie weten aan Omroep Brabant. “Deze uitspraak getuigt van nul procent verstand, nul procent historisch besef en nul procent empathie. Hoe dom kun je zijn? Dit doet de boerenzaak duidelijk geen goed.”

Van den Oever deed zijn uitlatingen vrijdagmorgen in het provinciehuis in Den Bosch, waar opnieuw werd gesproken over de stikstofproblematiek. Na afloop weigerde hij zijn woorden terug te nemen. “Het lijkt er toch een beetje op? Ook nu is het een kleine bevolkingsgroep die systematisch in een hoek wordt gedreven en die van haar land wordt verdreven,” aldus de veehouder tegen Omroep Brabant. Hij haalde zijn schouders op over de opmerking dat boeren in tegenstelling tot Joden níet werden of worden uitgemoord. Van den Oever: “Gelukkig niet, maar ze worden wel gedeporteerd. Het is een schande in de geschiedenis. Grote woorden zijn soms nodig.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden