Plus

Natascha van Weezel maakt serie over Israël: 'Mijn zorgenkindje'

Lange tijd was Israël het beloofde land voor Natascha van Weezel (32). Voor de VPRO ontdekte ze een andere, hardere kant van het land. 'Israël blijft mijn zorgenkindje.'

Natascha van Weezel met Ahed Tamimi, de 17-jarige Palestijnse activist die wereldnieuws werd. Beeld VPRO
Natascha van Weezel met Ahed Tamimi, de 17-jarige Palestijnse activist die wereldnieuws werd.Beeld VPRO

Een reisserie voor de VPRO, dat is voor journalist en filmmaker Natascha van Weezel altijd het hoogst haalbare geweest. "Ik ben soms nog steeds aangenaam verrast dat het me gelukt is. Door het hart van China, van Ruben Terlou bijvoorbeeld, die is zó mooi gemaakt. En ik was heel erg onder de indruk van Onze Man in Teheran van Thomas Erdbrink."

Dat de serie eindelijk af is zorgt overigens voor opluchting. De opnames moesten verplaatst worden omdat haar vader, parlementair journalist Max van Weezel, ernstig ziek is. Begin dit jaar werd alvleesklierkanker bij hem vastgesteld. "Ik wilde de opnames bijna nog een keer verzetten vanwege zijn behandeling, maar hij heeft me op het hart gedrukt door te zetten. 'Je gáát.'"

Haar idee voor de serie lag al tijden op de plank; een serie over jongeren in Israël, het land waar de Joodse Van Weezel sinds kleins af aan komt omdat ze er familie heeft wonen. Op haar 21ste ging ze alleen naar Israël met Taglit Birth Right, een gratis reis voor buitenlandse Joodse jongeren.

Zionistje
"Ik vond het fantastisch, ging helemaal op in de bubbel van Tel Aviv. Het is een aangename stad. Altijd zonnig, het eten is heerlijk, het strand geweldig, er zijn leuke winkels en mooie mannen. Ik liet me meeslepen, wilde daar echt gaan wonen. Mijn ouders noemden me gekscherend 'ons kleine zionistje'." Want met wat er verderop in Gaza gebeurde, hielden de meeste jongeren zich niet bezig.

Jaren later, toen Van Weezel zich ontwikkelde als journalist en zich ging verdiepen in het conflict tussen Israël en Palestina, werd ze kritischer.

Vorig jaar publiceerde ze een boek over het Joods-islamitische conflict; Thuis bij de Vijand. Vandaar dat ze ook in haar serie Israëlische én Palestijnse jongeren aan het woord laat.

"Jonge mensen die voor hun ideaal staan, en als dwarsdoorsnede van de samenleving de toekomst vormen. Ik heb ze niet gevraagd hoe ze voor vrede gaan zorgen, maar hoe zij hun toekomst voor zich zien. Ik wilde geen zoetsappige serie over vredesinitiatieven maken - en ook geen pikzwarte, dat enkel over het conflict zou gaan."

Dienstweigeraar
Ze ging op zoek naar hoopvolle verhalen en sprak de 19-jarige Israëlische dienstweigeraar Hilel Garmi. "Hij moest een maand in de gevangenis zitten, en kan nu nog een jaar lang worden opgepakt. Hij blijft strijden voor vrede, ondanks de persoonlijke consequenties. Er zijn jaarlijks maar zeven mensen die dat doen."

Maar Van Weezel ontdekte ook een harde - en voor haar nieuwe - kant van Israël en de Westelijke Jordaanoever. Toen ze met haar filmcrew langs een checkpoint moest, werd een Palestijnse medewerker gemaand door een agressieve Israëlische soldaat. Zij moest als enige de bus uit en te voet langs het checkpoint. Van Weezel ging uit solidariteit mee, en stond drie kwartier in de bloedhitte te wachten, om daarna door ijzeren kooien naar de overkant te lopen.

Ahed Tamimi
Ook aan de Palestijnse kant van het verhaal kwam ze vijandigheid tegen. Bij Ahed Tamimi bijvoorbeeld, de 17-jarige activist die wereldnieuws werd omdat ze maanden gevangen zat nadat ze een Israëlische soldaat in zijn gezicht sloeg. "Ahed zei steeds dat Palestina bevrijd moest worden. Maar wat bedoelt ze daarmee? De grenzen van 1948? Waar moeten alle Joodse Israëli's dan heen? Ik vond dat enorm pijnlijk om te horen. "

Uiteindelijk is vrede in Israël haar grootste wens, zegt Van Weezel. Ze ziet het alleen niet zo snel gebeuren. "Of ik, mijn kinderen of kleinkinderen dat nog gaan meemaken; who knows. Tot die tijd zie ik geen alternatief dan hoop houden op betere tijden, en iets van een oplossing. Ik haat het als mensen de holocaust erbij halen, maar ik doe het toch zelf ook: Israël voelt voor mij als een verzekeringspolis. Als er iets gebeurt, word ik daar altijd met open armen ontvangen. Daarom blijft het land mijn zorgenkindje."

Natascha's beloofde land, donderdagavond om 21.20 uur op NPO 3.

Natascha van Weezel fietste grote stukken door Israël voor haar reisserie. Beeld VPRO
Natascha van Weezel fietste grote stukken door Israël voor haar reisserie.Beeld VPRO
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden