Update

NASA: omstandigheden voor oud leven op Mars gevonden

Marsrover Curiosity heeft omstandigheden aangetroffen die in een ver verleden microbieel leven op Mars mogelijk heeft gemaakt. Dat maakte de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA bekend tijdens een persconferentie.

Redactie
Marsrobot Curiosity. Beeld REUTERS
Marsrobot Curiosity.Beeld REUTERS

NASA presenteerde de eerste analyses uit het materiaal dat Curiosity in februari uit een Marssteen boorde. In de steen zijn sporen van zwavel, stikstof, waterstof, fosfor en koolstof gevonden, aldus NASA-wetenschappers. Dat zijn de bouwstoffen die leven mogelijk maken. In een ver verleden zouden microben op de Rode Planeet geleefd kunnen hebben. Of dat ook echt het geval was, is niet bekend.

Het was voor het eerst dat een robot succesvol in een buitenaardse steen boorde en er een monster uit haalde. 'Een fundamentele vraag die de missie van Curiosity moest beantwoorden was of leven op Mars ooit mogelijk is geweest. Op basis van wat we nu weten, is het antwoord ja', aldus hoofdonderzoeker Michael Meyer.

Poeder
Curiosity - officieel het Mars Science Laboratory - maakte met de boor aan zijn robotarm een gat van 6,4 centimeter in de steen genaamd John Klein. Hiermee verzamelde de Marswagen poeder uit het binnenste van de steen en bracht het vervolgens naar binnen voor verdere analyse.

Het rijdende laboratorium is op Mars om bodemmonsters van de Rode Planeet te analyseren om zo te kunnen vaststellen of er ooit leven mogelijk was op Mars. Daarnaast bestudeert Curiosity ook het klimaat en de geologie op Mars.

Het bakje met poeder dat Curiosity uit de steen boorde. Beeld reuters
Het bakje met poeder dat Curiosity uit de steen boorde.Beeld reuters

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden