NASA bouwt aarde van tienduizenden selfies

'Waar op aarde ben je op dit moment?' Die vraag stelde ruimtevaartorganisatie NASA op 22 april jongstleden aan zijn volgers op de sociale media. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie wilde Earth Day (de Dag van de Aarde) aangrijpen om de aarde te reconstrueren met duizenden selfies. Nu, een maand later, presenteert NASA het resultaat.

Thomas van der Kolk
null Beeld NASA
Beeld NASA

NASA kreeg in totaal ruim 50.000 foto's binnen via Twitter, Instagram, Facebook, Google+ en Flickr. Daarvan zijn er uiteindelijk 36.422 gebruikt om de 'Global Selfie' samen te stellen. Mensen uit 113 landen en van alle continenten hebben foto's van zichzelf opgestuurd. Het heeft de ruimtevaartorganisatie weken gekost om de geschikte foto's te selecteren en op een geschikte plaats in de wereldbol te plaatsen.

Het resultaat is een interactieve 3.2-gigapixel-afbeelding waarbij elke selfie een individuele pixel is. Er kan worden ingezoomd, zodat iedere selfie - gemaakt in de regio waar de foto staat afgebeeld - bekeken kan worden.

Satelliet
De afbeelding is gebaseerd op de aarde zoals deze op 22 april te zien was door de lens van de Visible Infrared Imaging Radiometer Suite, een meetinstrument op de Suomi NPP-satelliet. De diagonale lijnen die op de afbeeldingen te zien zijn, worden volgens NASA veroorzaakt door de reflectie van zonlicht op het water van de oceanen.

Via deze site is de complete interactieve afbeelding te bekijken.

Ingezoomd op een deel van NASA's 'Global Selfie'. Beeld NASA
Ingezoomd op een deel van NASA's 'Global Selfie'.Beeld NASA

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden