Napolitano herkozen als president van Italië

Giorgio Napolitano (87) is zaterdag herkozen als president van Italië. De hoogbejaarde oud-communist kreeg een overweldigende meerderheid achter zich: 738 van de 1007 leden stemden op Napolitano in de Verenigde Vergadering van Kamer, Senaat en regiovertegenwoordigers.

Napolitano. Beeld ap
Napolitano.Beeld ap

De leiders van de twee grote politieke kampen, Pier Luigi Bersani (centrumlinks) en Silvio Berlusconi (centrumrechts), hadden eerder op de dag een beroep gedaan op het staatshoofd om in te stemmen met zijn kandidaatstelling. Napolitano had eerder herhaaldelijk gezegd dat hij zichzelf te oud voelt voor een tweede ambtstermijn. Hij wordt op 29 juni 88 jaar oud.

Maar volgens de belangrijkste politici van het Zuid-Europese land was de herverkiezing de enige uitweg uit de impasse waarin de presidentsverkiezingen waren beland. Vijf stemrondes hadden geen nieuwe president opgeleverd voordat Napolitano zich beschikbaar stelde.

De vergeefse stemrondes waren een afgang voor Bersani, die dan ook opstapt als leider van centrumlinks en kandidaat-premier. Grote delen van zijn achterban lieten hem bij de geheime stemmingen steeds weer in de steek. In Rome gaan nu geruchten dat de socialist Giuliano Amato hoge ogen gooit om premier te worden van een regering met brede steun in het parlement.

Napolitano wordt maandagmiddag beëdigd voor zijn tweede ambtstermijn. Het is de eerste keer sinds de oprichting van de Italiaanse Republiek in 1946 dat een president begint aan een tweede mandaat.

Daar is brede steun voor. Maar de komiek Beppe Grillo, leider van de protestbeweging M5S, spreekt van een 'staatsgreep'. Napolitano is voor hem een symbool van de 'oude politiek' die privileges en macht niet wil afstaan en zaakjes regelt in achterkamers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden