Naomi Campbell moet getuigen op 29 juli

LEIDSCHENDAM - Het wordt menens voor de tegenstribbelende Naomi Campbell: het Britse supermodel is gedagvaard om op 29 juli in Leidschendam te komen getuigen tijdens het proces wegens oorlogsmisdaden tegen ex-president Charles Taylor van Liberia.

Topmodel Naomi Campbell in Parijs. ANP Beeld
Topmodel Naomi Campbell in Parijs. ANP

Hoofdaanklaagster Brenda Hollis van het Speciaal Hof voor Sierra Leone (SCSL) wil Campbell ondervragen over een zogeheten bloeddiamant die zij in 1997 van Taylor in Zuid-Afrika zou hebben gekregen. Volgens de Amerikaanse actrice Mia Farrow, die de aanklagers ook als getuige op het oog hebben, heeft Campbell haar dat verteld.

Campbell zei eerder dit jaar in een interview met de Amerikaanse praatprogrammacoryfee Oprah Winfrey dat zij niets met de zaak-Taylor te maken wil hebben omdat zij hem een enge man vindt. Maar volgens de rechters is de getuigenis van Campbell relevant voor de zaak. Taylor heeft namelijk in de rechtszaal ontkend dat hij ooit iets met bloeddiamanten te maken heeft gehad.

Minachting
De drie rechters in de Taylor-zaak wijzen Campbell er dan ook op dat zij kan worden veroordeeld wegens minachting van het hof, als zij weigert op 29 juli om 9 uur 's ochtends te komen opdagen. De straf die zij kan krijgen als het topmodel wegens minachting van het hof wordt veroordeeld: maximaal zeven jaar cel en daarnaast een boete die kan oplopen tot 2 miljoen Sierra Leoonse leones (409 euro).

In Sierra Leone woedde in de jaren '90 een bloedig conflict over onder meer diamanten waarbij mogelijk honderdduizenden mensen om het leven kwamen. Rivaliserende krijgsheren zetten gedrogeerde kindsoldaten in. Die plachten de bevolking in groten getale te verminken door ledematen en andere lichaamsdelen af te hakken of af te snijden. Ook werd er op grote schaal gemoord en verkracht. Ex-president Taylor van Liberia moet terechtstaan vanwege zijn vermeende betrokkenheid. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden