Naomi Campbell kreeg diamanten, maar van wie?

Naomi Campbell in de rechtszaal van het Sierra Leone-tribunaal. Foto AP Beeld
Naomi Campbell in de rechtszaal van het Sierra Leone-tribunaal. Foto AP

LEIDSCHENDAM - Naomi Campbell heeft donderdag bevestigd dat zij in 1997 tijdens een bezoek aan Zuid-Afrika diamanten cadeau heeft gekregen. Het Britse supermodel heeft echter geen enkele concrete aanwijzing dat die afkomstig waren van ex-president Charles Taylor van Liberia, zo zei ze donderdag tijdens een zitting van het Speciaal Hof van Sierra Leone (SCSL). Dat in Leidschendam gevestigde hof berecht Taylor.

De Amerikaanse hoofdaanklaagster Brenda Hollis wil aantonen dat Taylor zogeheten bloeddiamanten kreeg van rebellen in buurland Sierra Leone, in ruil voor wapens. Taylor ontkent dat hij ooit iets met diamanten te maken heeft gehad. Hollis heeft Campbell als getuige laten dagvaarden om de rechters ervan te overtuigen dat Taylor in een eerder stadium van het proces heeft gelogen.

Hollis kwam op het spoor van het Campbell-verhaal door Mia Farrow. Deze Amerikaanse actrice heeft tegen journalisten gezegd dat Campbell haar heeft verteld dat zij diamanten van Taylor heeft gekregen.

Dat verhaal bevestigde Campbell maar half, toen zij donderdag kwam getuigen in de verbouwde gymzaal van het voormalige AIVD-gebouw in Leidschendam, waar het SCSL is gehuisvest. Campbell erkende diamanten te hebben gekregen. Twee onbekende zwarte mannen kwamen 's nachts aan haar slaapkamerdeur kloppen en brachten haar een zakje met diamanten. Dit gebeurde na een diner bij de Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela thuis, waar Campbell Taylor voor het eerst had ontmoet.

De mannen stelden zich niet voor, waardoor Campbell niet wist van wie zij het cadeau kreeg. Campbell stelde geen vragen omdat zij oververmoeid was van internationale reizen. Zij maakte het zakje pas de volgende ochtend open. ''Er zaten een paar stenen in, zeer kleine stenen die er vuil uitzagen'', aldus Campbell.

Zij sprak bij het ontbijt over het incident met Farrow en met Campbells toenmalige agente, Carole White. ''Een van hen zei: die moeten wel van Taylor zijn'', aldus Campbell. Tijdens het kruisverhoor door Taylors advocaat Courtenay Griffiths kon Campbell niet uitleggen waar die aanname op gebaseerd was.

Zelf maakte het model geen aanstalten uit te zoeken van wie het cadeau afkomstig was: ''Ik krijg de hele tijd cadeaus.'' Campbell had voor het diner bij Mandela nog nooit van Liberia gehoord en had na die avond nooit meer contact met Taylor.

Campbell gaf de stenen naar eigen zeggen via een tussenpersoon aan een goed doel: het NMCF, het kinderfonds van Mandela. Het NMCF stelt nooit diamanten van Campbell of van wie dan ook te hebben gekregen. Het blijft onduidelijk wat er met de diamanten is gebeurd; mogelijk heeft de tussenpersoon ze gehouden.

De getuigenis van Campbell ging gepaard met een enorme mediabelangstelling, en ook de publieke tribune zat vol. Campbell, die bekendstaat om haar sterallures, liet iedereen minutenlang wachten. Zij gaf er later terloops een verklaring voor: ''Ik ben altijd te laat.''

Na minder dan twee uur was de getuigenis van Campbell afgelopen. Griffiths zei na afloop tegen de pers dat de aanklagers met de getuigenis ''een spectaculair eigen doelpunt'' hebben gescoord, omdat Campbell niet heeft gezegd dat zij de diamanten van Taylor heeft gekregen. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden