Nanninga zoekt verzoening in eerste publieke debat

Het debat tussen tegenpolen Annabel Nanninga, lijsttrekker van Forum voor Democratie, en Rutger Groot Wassink van GroenLinks, begon met voorzichtige handreikingen over en weer.

Het was het eerste debat voor Annabel Nanninga als lijsttrekker van FvD.Beeld ANP

"Als GroenLinks in de gemeenteraad iets moois voorstelt, ga ik helpen," zei Nanninga maandagavond in De Balie, tijdens haar eerste publieke debat als lijsttrekker.

"Wij staan aan dezelfde kant als het gaat over radicale democratisering en referenda," aldus Groot Wassink.

Daarmee hield het op, althans voor de GroenLinks-lijsttrekker, die aangaf het wereldbeeld van Forum voor Democratie niet te delen en met name niets ziet in 'uitsluiting van groepen' en 'labeling' van moslims in Amsterdam, die volgens hem hierdoor rechtsreeks in de armen van extremisten worden gedreven. Hij staat voor verbinding.

'Dialoog houdt een keer op'
Nanninga stelt helemaal geen groepen uit te sluiten, moslims horen wat haar betreft bij Amsterdam. Maar: "verbinding is een platgetreden cliché, dialoog houdt een keer op. Als je kijkt naar discriminatie van homo's en bedreiging van Joden in de stad, ontkom je niet aan kritiek op de radicale islam."

Zulke kritiek is volgens haar beter voor gematigde moslims. "Dan maken we een harder onderscheid tussen goed en kwaad."

Het antiradicaliseringsbeleid van de gemeente Amsterdam is volgens Nanninga volledig mislukt en moet weer van de grond worden opgebouwd: alle betrokken ambtenaren moeten solliciteren naar hun baan.

Racisme
Groot Wassink noemde elementen in de ideeën van Forum voor Democratie 'afgrijselijk' en 'rieken naar racisme of uitsluiting.'

Hiermee doelt hij op uitspraken vanuit de partij dat etnische Amsterdammers dreigen te verdwijnen uit de stad en op een ontmoeting van partijleider Thierry Baudet met een ideoloog van een Amerikaanse extreem-rechtse beweging.

Nanninga verweet Groot Wassink 'kinderachtig profileren' en sloeg een verzoenende toon aan. "Op veel punten kunnen we elkaar vinden. Wij zijn bereid constructief te zijn. Dat moet gewoon kunnen met elkaar Rutger."

Lees ook: Het Parool en AT5 organiseren openingsdebat

Rutger Groot Wassink van GroenLinksBeeld Marc Driessen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden