Nancy Pelosi en Donald Trump vliegen elkaar opnieuw in de haren

President Trump en Nancy Pelosi, voorzitter in het Huis van Afgevaardigden, zijn wederom stevig gebotst tijdens een gesprek over de situatie in Noord-Syrië. Pelosi liep uiteindelijk weg.

Dat de twee geen fan van elkaar zijn, is al langer duidelijk. Zo maken ze gesprekken en vergaderingen regelmatig niet af en vallen ze elkaar op social media hard aan. Bovendien kondigde Pelosi het onderzoek naar de afzetting van president Trump aan.

Wat er precies gebeurde in de vergaderruimte is onduidelijk: er zijn geen officiële opnames, en betrokkenen spreken elkaar tegen. In ieder geval beschuldigen Pelosi en Trump elkaar ervan een ‘meltdown’ te hebben gehad. Pelosi zegt dat Trump haar een ‘derdejaars politica’ noemde (waarmee hij volgens haar zou impliceren dat ze kinderachtig was), Trump zegt dat hij haar een ‘derderangs politica’ noemde. 

Brief Erdogan

Het gesprek draaide om de brief die Trump voorafgaand aan de Turkse inval in Noord-Syrië naar president Erdogan stuurde. Daarin spoorde Trump zijn Turkse collega aan een deal te sluiten, en sprak hem vermanend toe: ‘Wees geen stoere jongen. Wees geen dwaas!’ 

Volgens The New York Times  vertelde Pelosi aan Trump over een stemming in het Huis van Afgevaardigden, waar zelfs Republikeinen zich achter een motie schaarden die het beleid van Trump in Noord-Syrië veroordeelde. 

De twee haalden hard naar elkaar uit. Trump beschuldigde Pelosi ervan niet betrokken te zijn bij het verdrijven van IS uit Syrië, en zei dat ze ‘slechts’ een politica was. Pelosi vuurde terug, en verzuchtte dat ze graag had gewild dat Trump een daadwerkelijke politicus was. Vervolgens verliet ze de ruimte.

Twitter

Nadat Pelosi wegliep uit de vergadering besloot Trump een trap na te geven op Twitter. Hij plaatste een foto die tijdens de vergadering werd gemaakt, waarop te zien is dat Nancy Pelosi met haar wijsvinger naar Trump wijst. Het bijschrift? ‘Nerveuze Nancy heeft een gigantische meltdown’.

Pelosi reageerde vervolgens op de tweet door de foto in haar eigen profiel op Twitter te zetten. 

Volgens woordvoerders van de president reageerde hij netjes en kalm op de betuigingen van Pelosi, terwijl zij geen intentie zou hebben gehad om te luisteren of om bij te dragen aan een belangrijke vergadering over nationale veiligheidsproblemen. Pelosi spreekt dit tegen.

Senator Steny Hoyer, Voorzitter Nancy Pelosi en Senator Chuck Schumer na de vergadering met Trump.Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden