Namenmonument: 102.000 stenen met namen slachtoffers Holocaust

Het nieuwe Holocaustmonument langs de Weesperstraat, met daarop de namen van alle in de Tweede Wereldoorlog vermoorde Joden, Roma en Sinti, wordt opgetrokken in de stijl van de Amsterdamse school.

Het definitieve ontwerp van het monument aan de Weesper­straat. Beeld Studio Libeskind
Het definitieve ontwerp van het monument aan de Weesper­straat.Beeld Studio Libeskind

Dat laten de schetsen zien van ontwerper Daniel Libeskind, ondersteund door architectenbureau Rijnboutt. Veertien gemetselde bakstenen muurtjes vormen gezamenlijk het Hebreeuwse woord 'in herinnering'.

Op elk van de 102.000 stenen die ervoor nodig zijn, staat een naam van een in de Holocaust omgekomen slachtoffer. 'De bakstenen fungeren als een persoonlijke en lokale referentie naar de mensen die ooit deel uitmaakten van het sociale, culturele en economische weefsel van deze stad,' schrijft Libeskind bij het ontwerp.

Op de muurtjes worden gelijkvormige letters geplaatst in hoogglanzend metaal. Het monument zal 's nachts subtiel worden verlicht, zodat de namen leesbaar blijven. De installatie wordt omzoomd door een groene heg.

Bezwaren
Het monument zal verrijzen tussen de drukke Weesperstraat en de Hermitage, waar nu nog het beladen monument van de Joodse Erkentelijkheid staat. Dat zal worden verplaatst.

Bewoners, onder meer uit de Nieuwe Keizersgracht, hebben bezwaren ingediend tegen de komst van de installatie. Vooral de omvang van het monument stuit hen tegen de borst. Pas over enkele weken volgt een uitspraak van de bezwaarcommissie.

Zeven camera's
De gemeenteraad stemde in 2016 in met plaatsing van het monument langs de Weesperstraat. Initiatiefnemer Jacques Grishaver hoopt dat de bouw in de tweede helft van 2018 kan beginnen.

"Dit monument doet recht aan wie zijn verdwenen. Zij hebben nu individueel een plekje gekregen."

De stad trekt 3 miljoen euro uit voor het monument. Ook andere gemeenten met oorlogsslachtoffers dragen daaraan bij. Omwille van de veiligheid worden rondom het gedenk­teken zeven camera's geplaatst.

102.000

Voor de veertien muurtjes van het monument worden 102.000 bakstenen gebruikt, elk met de naam van een slachtoffer van de Holocaust.

Het definitieve ontwerp van het monument aan de Weesper­straat. Beeld Studio Libeskind
Het definitieve ontwerp van het monument aan de Weesper­straat.Beeld Studio Libeskind
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden