NAM haalt recordhoeveelheid gas uit Groningse bodem

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft in 2013 voor 53,8 miljard kuub aan gas uit de Groningse bodem gehaald. Dat maakte de NAM vandaag bekend.

Een gaswinningslocatie van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) bij het dorp 't Zandt.Beeld anp

De productie van de NAM valt binnen de afspraak die het staatsbedrijf heeft gemaakt met de overheid. Tussen 2006 en 2015 mag de NAM in totaal 425 miljard kuub gas winnen uit het aardgasveld van Slochteren; daarvan heeft de NAM inmiddels 335 miljard kuub uit de bodem gehaald. In totaal zit er nog 726 miljard kubieke meter gas onder Groningen.

Het absolute winningsrecord stamt uit 1976 toen de NAM 87,8 miljard kuub gas uit de bodem haalde. In 1981 werd er 59 miljard kuub gewonnen en sinds die tijd werd er jaarlijks minder geproduceerd.

Het gas dat door de NAM wordt gewonnen, wordt afgenomen door gashandelshuis GasTerra. Dat verkoopt het gas weer aan afnemers in binnen- en buitenland. Het bedrijf is voor 50 procent in handen van oliegiganten Shell en ExxonMobil. De rest is in handen van de Staat.

Hoeveel gas jaarlijks door de NAM wordt gewonnen, is sterk afhankelijk van de vraag. Als het koud is, stijgt de vraag uit binnen- en buitenland. Volgens een woordvoerder van GasTerra is er nauw overleg met de NAM over de vraag vanuit de markt en hoe de NAM daarin kan voorzien binnen de afspraken met de overheid.

GasTerra kan nog geen in- en verkoopcijfers over 2013 naar buiten brengen. In 2012 kocht het in totaal voor 83,4 miljard kuub aan gas. Ongeveer 47,2 miljard kuub kwam toen uit de Groningse bodem. De rest van het gas was afkomstig uit kleine gasvelden, het buitenland en zogeheten virtuele handelsplaatsen.

Handelshuis
Meer dan de helft van het gas wordt door GasTerra verkocht aan andere landen in Europa. Het handelshuis heeft met buitenlandse afnemers contracten met looptijden van soms wel tientallen jaren.

Een woordvoerder van GasTerra wil niet speculeren over welke gevolgen het gedeeltelijk dichtdraaien van de gaskraan of het eventueel sluiten van een boorput in Loppersum voor het bedrijf heeft. 'We wachten op het besluit van minister Kamp en kunnen dan pas kijken wat de gevolgen zijn. Over consequenties voor contracten met buitenlandse afnemers wil ik niet nadenken. Een overeenkomst is een overeenkomst en daar kom je niet zomaar vanaf.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden