NAM biedt verontruste Groningers excuses aan

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft woensdagavond excuses aangeboden aan inwoners van Groningen die last hebben gehad van recente aardbevingen. De NAM heeft sinds de laatste aardschok 1400 meldingen gekregen van schade, aanzienlijk meer dan het totale aantal van 1100 schademeldingen in de afgelopen tien jaar.

Redactie
Installatie voor ondergrondse gasopslag in een leeg gasveld van het Drenthse Norg. Beeld ANP
Installatie voor ondergrondse gasopslag in een leeg gasveld van het Drenthse Norg.Beeld ANP

'Ik ben stil van wat ik vanavond van u te horen heb gekregen. Wij zullen zorgen dat er een goede schadeafhandeling komt en wij zullen ons beleid daarop aanpassen. Ik vind het ontzettend jammer dat we nu pas, na deze laatste bevingen, ons beleid aanpassen en daarvoor bied ik mijn excuses aan', zei NAM-manager Hans Jansen in Middelstum.

Hij sprak tijdens een zeer drukbezochte bijeenkomst van de Groninger Bodem Beweging. Dat is een organisatie van inwoners van Groningen die zich zorgen maken over de gevolgen van de aardbevingen in Groningen. De laatste aardbeving van 16 augustus was aanleiding de bijeenkomst te organiseren.

Wantrouwen
Op de bijeenkomst was er wantrouwen ten aanzien van de metingen van het KNMI dat heeft vastgesteld dat de schok van 16 augustus een kracht had van 3,1 op de schaal van Richter. 'Dat moet veel sterker zijn geweest. Bovendien heeft de NAM in het verleden gezegd dat schokken in Groningen nooit groter zouden worden dan 3.0'.

Volgens het Groningse PvdA-Statenlid Ingrid Mortiers moet onderzocht worden of de bevingen in Groningen nu wellicht in kracht toenemen, omdat de velden langzamerhand leger raken. 'We moeten in dat geval kijken naar de vraag wanneer het tijd wordt om de gaskraan in Groningen dicht te draaien', zo betoogde ze.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden